You are here

Μάτσης: Θέλουμε να δώσουμε αυξήσεις στο προσωπικό

25/04/2019 13:25

Η Ελληνική Τράπεζα θέλει και θα δώσει μισθολογικές αυξήσεις στο προσωπικό της, αλλά η παραχώρηση τους θα πρέπει να γίνει δίκαια, τόνισε σήμερα ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Γιάννης Μάτσης.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2018, ο κ. Μάτσης που απαντούσε σε σχετικό ερώτημα επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει εξ υπαιτιότητας της συνδικαλιστικής πλευράς.

Η διεύθυνση της τράπεζας, είπε, έχει καλέσει την ΕΤΥΚ να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου , αλλά η συντεχνία, είπε, έχει αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι.

Υποστήριξε ότι η ΕΤΥΚ  θέτει ως προϋπόθεση  να παραχωρηθεί πρώτα η προσαύξηση για το 2019 και μετά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης.

«Η συντεχνία υποστηρίζει ότι είναι καθήκον  της τράπεζας να καταβάλει την προσαύξηση. Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας, διότι η συλλογική σύμβαση έχει λήξει» είπε.

Στο πλαίσιο της ανανέωσης της σύμβασης, είπε, η τράπεζα θέλει να συζητήσει κάποια σημαντικά θέματα .

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υποστήριξε ότι οι προσαυξήσεις αποτελούν αντικίνητρο στην αύξηση της παραγωγικότητας του συνόλου των εργαζομένων.

«Θέλουμε να δώσουμε μισθολογικές αυξήσεις στο ίδιο ποσοστό που συνεπάγεται η παραχώρηση προσαύξησης, αλλά θέλουμε να τις κατανέμουμε στο προσωπικό μας με ένα τρόπο που να ανταμείβει την απόδοση που έχει ο κάθε συνάδελφος μου», παρατήρησε.

Επεσήμανε επίσης ότι αυτή η μεθοδολογία θα εξισορροπήσει διάφορες μισθολογικές ανισορροπίες που επικρατούν σήμερα στην τράπεζα.

«Έχουμε», είπε, «περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι αμείβονται πιο κάτω από παρόμοιες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα».

«Σήμερα δυστυχώς η τράπεζα δεν αμείβει την απόδοση και θα πρέπει διορθωτικά και μεσοπρόθεσμα να δώσουμε μεν τις μισθολογικές αυξήσεις, αλλά αυτές θα πρέπει να άρουν ανισορροπίες» τόνισε.

Ο κ. Μάτσης σημείωσε ότι «το μήνυμα μας προς το προσωπικό και τη συντεχνία είναι ότι ένας σύγχρονος οργανισμός θα πρέπει να είναι αξιοκρατικός και ως εργοδότης θα πρέπει να αμείβει σωστά και δίκαια το προσωπικό του ώστε  να νιώθει υπερήφανο που εργάζεται για την τράπεζα».

Εξέφρασε την άποψη ότι η αξίωση της ΕΤΥΚ «για να πληρώσουμε για προσέλθει στο διάλογο» θα στερήσει από την τράπεζα την ευχέρεια να δώσει τις μισθολογικές αυξήσεις όπως η τράπεζα θεωρεί δίκαια.

Τόνισε ότι ένας από τους στόχους της διεύθυνσης είναι να υλοποιήσει και το σχεδιασμό της φόρμουλας με βάση την οποία ο υπάλληλος θα αμείβεται με βάση την απόδοση του.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η τράπεζα σε έκδοση σχεδίου εθελούσιας εξόδου επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες της έχουν αυξηθεί και προς το σκοπό αυτό προσλαμβάνει έκτακτο προσωπικό.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου σε σχέση με τις αποκοπές των μισθών στο δημόσιο, είπει ότι η ΗΒ τις αξιολογεί και αναμένει και την κατάληξη της καταχώρησης της έφεσης της νομικής υπηρεσίας στο ανώτατο.

Του Λεύκου Χρίστου