You are here

Στη βουλή νομοσχέδια για εμπορικό δικαστήριο, ναυτοδικείο

09/05/2019 06:51

Το υπουργείο δικαιοσύνης απέστειλε στη βουλή τα αναθεωρημένα νομοσχέδια που ενέκρινε στην προηγούμενη του συνεδρία το υπουργικό συμβούλιο και αφορούν στη δημιουργία εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τα νομοσχέδια, εκτιμάται ότι η ίδρυση εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου θα συμβάλει ουσιαστικά στην ταχεία εκδίκαση των εμπορικών υποθέσεων, όπως αυτές ορίζονται στο νομοσχέδιο, και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι κατ’ αυτή την έννοια, η ίδρυση εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Βάσει ιρλανδικού μοντέλου

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται το δικαστήριο θα είναι βασισμένο στο αντίστοιχο ιρλανδικό μοντέλο, το οποίο μελέτησε διμελής ομάδα δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου ετοιμάζοντας προκαταρκτική έκθεση.

Προστίθεται ότι το εν λόγω μοντέλο διαφάνηκε ότι μπορεί να εφαρμοσθεί στην Κύπρο, μετά από ενημερωτική επίσκεψη στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2016, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε μετά την οριστικοποίηση της μελέτης για τη σύσταση και λειτουργία εμπορικού δικαστηρίου έχει σταλεί σε διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς για απόψεις και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου δικαιοσύνης για δημόσια διαβούλευση.

Τα σχόλια που λήφθηκαν από διάφορους φορείς αξιοποιήθηκαν για αναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου που στάληκε αρχικά στη βουλή για κατάθεση στις 11 Οκτωβρίου 2018.

Φεύγουν από το ανώτατο οι ναυτικές υποθέσεις

Στις 5 Νοεμβρίου 2018, ο υπουργός δικαιοσύνης παρουσίασε το νομοσχέδιο ενώπιον της επιτροπής νομικών ωστόσο τον Δεκέμβριο 2018, το ανώτατο δικαστήριο, με επιστολή του προς το υπουργείο εξέφρασε επιφυλάξεις επί του νομοσχεδίου με αποτέλεσμα το υπουργείο να ετοιμάσει νέο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, βάσει του οποίου ιδρύεται το εμπορικό δικαστήριο και ταυτόχρονα περιλαμβάνονται οι ναυτικές υποθέσεις.

Παράλληλα ετοιμάστηκε δεύτερο νομοσχέδιο που τροποποιεί κατάλληλα τον περί δικαστηρίων νόμο του 1960.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση πενταμελούς εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου, που θα αναλάβει την εκδίκαση με ταχείες διαδικασίες εμπορικών διαφορών και ναυτικών υποθέσεων, με συντρέχουσα με τα επαρχιακά δικαστήρια δικαιοδοσία,.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πρόνοιες που αφορούν στη δομή του εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου, στην καθ’ ύλην δικαιοδοσία του, στα προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό δικαστή και στη δυνατότητα έφεσης κατά των αποφάσεων του δικαστηρίου.

Η δικαιοδοσία του δικαστηρίου θα διέπεται από δικονομία και πρακτική που θα καθορισθεί με διαδικαστικό κανονισμό.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο αφαιρούνται οι υποθέσεις ναυτοδικείου από την καθ ‘ύλην δικαιοδοσία του ανωτάτου δικαστηρίου, ως ισχύει σήμερα, οι οποίες θα ανατεθούν στο υπό ίδρυση εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο.

M.X.