You are here

Προσλήψεις αβέρτα στους δήμους

13/05/2019 06:30

Εκατοντάδες προσλήψεις γίνονται από τις δημοτικές αρχές την ίδια στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μειώσει το κόστος λειτουργίας της.

Η αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων των δήμων φαίνεται να προέκυψε την τελευταία διετία και να συνεχίζεται.  Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει, μάλιστα, ότι οι δήμοι πρέπει να αποφεύγουν τη μίσθωση υπηρεσιών όταν πρόκειται για εργασίες που δημιουργούν υπαλληλική σχέση, και να μετατρέψουν τους υπαλλήλους που πληρώνουν σήμερα με μίσθωση υπηρεσιών, σε ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Οι αναφορές περιλαμβάνονται σε επιστολή του κ. Πετρίδη προς τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, η οποία σε ερώτησή της προς τον υπουργό αναφερόταν σε στοιχεία που καταδεικνύουν μείωση στον αριθμό του υπαλληλικού προσωπικού (μείον 103 άτομα) και στο εργατικό προσωπικό (μείον 229 άτομα) των δήμων στο τέλος του 2016 σε σχέση με το 2012.

Η κ. Μαύρου, επισημαίνοντας ότι μετά την επιβολή μορατόριουμ στις προσλήψεις η πρόσληψη προσωπικού για κάλυψη των κενωθεισών θέσεων απαγορεύεται, σημείωνε ότι ως αποτέλεσμα οι δήμοι, προκειμένου να καλύπτουν μόνιμες ανάγκες τους, χρησιμοποιούν την αγορά υπηρεσιών ως λύση σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων τους κάτι που δημιουργεί προσωπικό και υπηρεσίες δύο ταχυτήτων.

Εγκρίθηκαν 280 θέσεις το 2018, προωθούνται άλλες 112

Απαντώντας σε σχέση με τη μείωση του αριθμού του υπαλληλικού και εργατικού προσωπικού των δήμων στο τέλος του 2016 σε σχέση με το 2012, ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφέρει ότι στο πλαίσιο της έγκρισης των προϋπολογισμών των δήμων για το 2018, ενέκρινε με την σύμφωνο γνώμη του υπουργού οικονομικών τη δημιουργία 53 υπαλληλικών και ωρομίσθιων θέσεων, την πρόσληψη 167 ωρομίσθιων θέσεων και την πρόσληψη/ανανέωση της απασχόλησης 60 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, το ΥΠΕΣ προώθησε στο υπουργείο οικονομικών αιτήματα για αποπαγοποίηση 112, στο σύνολο, υπαλληλικών και ωρομίσθιων θέσεων πρώτου διορισμού, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήματα για αποπαγοποίηση θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής και θέσεων προαγωγής, που υποβάλλονται απευθείας για αποπαγοποίηση στην επιτροπή οικονομικών της βουλής.

Υποδείξεις προς δήμους για αγορά υπηρεσιών

Όσον αφορά το ζήτημα της αγοράς υπηρεσιών από τους δήμους, για την κάλυψη μόνιμων αναγκών τους, ο κ. Πετρίδης σημειώνει ότι τα υπουργεία εσωτερικών και οικονομικών καθώς και το γενικό λογιστήριο με διάφορες εγκυκλίους προς τις δημοτικές αρχές, τις κάλεσαν επανειλημμένα όπως συμμορφωθούν και ακολουθούν πιστά τις σχετικές διαδικασίες που αφορούν στην αγορά υπηρεσιών, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η αγορά υπηρεσιών δεν πρέπει να εφαρμόζεται για σκοπούς κάλυψης υπαλληλικών αναγκών.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι το ΥΠΕΣ συμφώνησε με διάφορα Δημοτικά Συμβούλια, σε περίπτωση που έχει διαφανεί ότι χρησιμοποιούν την αγορά υπηρεσιών για την κάλυψη μόνιμων υπαλληλικών ή εργατικών αναγκών, να μην προχωρήσουν στην ανανέωση των διαφόρων συμβολαίων αγοράς υπηρεσιών όταν τερματίζονται, αλλά τους δοθεί έγκριση για πρόσληψη και απασχόληση υπαλληλικού ή εργατικού προσωπικού.

Αναφορικά με το προσωπικό το οποίο απασχολήθηκε και συνεχίζει να απασχολείται υπό τη μορφή σύμβασης αγοράς υπηρεσιών, το ΥΠΕΣ κάλεσε τα δημοτικά συμβούλια, όπως συμμορφωθούν με αντίστοιχες αποφάσεις του γενικού εισαγγελέα ή/και του διευθυντή κοινωνικών ασφαλίσεων, και με σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΟΙΚ και του γενικού λογιστηρίου, και εφόσον διαπιστώνεται ότι έχει δημιουργηθεί υπαλληλική σχέση να προχωρήσουν στην μετατροπή των συμβάσεων αυτών, σε συμβάσεις απασχόλησης ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Μ.Χ.