You are here

Στον αέρα πολλές αναπτύξεις στην Πάφο

16/05/2019 06:08

Στον αέρα εκατοντάδες αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας, περιλαμβανομένων των μεγάλων αναπτύξεων στο πλαίσιο του προγράμματος των πολιτογραφήσεων, προκαλεί η ακύρωση του τοπικού σχεδίου Πάφου.

Η ακύρωση του τοπικού σχεδίου Πάφου 2011- 2013 πριν περίπου δύο μήνες, λόγω των προσφυγών για ελλιπή σύνθεση του πολεοδομικού συμβουλίου, έχει φέρει τα πάνω κάτω στις αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας στις μεγάλες αναπτύξεις, δήλωσε στη StockWatch, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

«Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματιών Πάφου και Λεμεσού για τους ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο μέσω του επενδυτικού προγράμματος», ανέφερε.

Εξήγησε επίσης ότι «μετά την ακύρωση του τοπικού σχεδίου Πάφου το πολεοδομικό συμβούλιο και το υπουργείο εσωτερικών ζήτησαν γνωμάτευση από τη γενική εισαγγελία η οποία στη γνωμάτευση της ακυρώνει στην ολότητα του το τοπικό σχέδιο Πάφου και εισηγείται στο πολεοδομικό συμβούλιο σε περίπου τρεις μήνες να το εξετάσει και να το επαναδημοσιεύσει».

Σημειώνει επίσης ότι οι αναπτύξεις που δεν επηρεάζονται από την αναθεώρηση του τοπικού, είναι αυτές για τις οποίες οι πολεοδομικές άδειες θα μπορούσαν να εκδίδονται στη βάση του προηγούμενο τοπικού σχεδίου, δηλαδή του 2006.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι μεγάλες αναπτύξεις, για τις οποίες αυξήθηκε ο συντελεστής δόμησης από το 6% στο 11%, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έκδοση αδειών τους και κατά συνέπεια να καταθέσουν πολεοδομική άδεια για να μπορέσουν να αποκτήσουν το κυπριακό διαβατήριο οι ξένοι επενδυτές.

Πρόσθεσε ότι εκκρεμούν αρκετές αιτήσεις όχι μόνο στο δήμο Πάφου αλλά και στο δήμο Γεροσκήπου, Πέγειας, στην κοινότητα Κισσόνεργας, Χλώρακας, Μεσόγη και οι άλλες που εμπίπτουν στο τοπικό σχέδιο Πάφου.

Πάγωσε η διαδικασία πολιτογραφήσεων

Σε δηλώσεις στη StockWatchο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών επειδή όπως είπε «πάγωσε η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων των ξένων επενδυτών στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου, διότι με τα νέα κριτήρια η διαδικασία απαιτεί πολεοδομική άδεια προκειμένου να προχωρήσει η εξέταση της αίτησης τους».

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι με επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό εσωτερικών και την πολεοδομία ζητά όπως οι πρόνοιες του νέου τοπικού σχεδίου εφαρμοστούν από τον νέο χρόνο προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων.

Σε τρεις μήνες η επαναδημοσίευση

Ο διευθυντής της πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι όντως προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση και ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των επηρεαζόμενων, απέφυγε εντούτοις να πει πότε θα ολοκληρωθεί η επανεξέταση του τοπικού σχεδίου Πάφου.

Είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η επανεξέταση του σχεδίου σε συνεργασία με το πολεοδομικό συμβούλιο, η οποία θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες μέχρι να την επαναδημοσίευση του.

Διευκρίνισε ότι οι αρμόδιες αρχές που εκδίδουν πολεοδομικές άδειες είναι τρεις: Το δημοτικό συμβούλιο Πάφου ως ανεξάρτητη πολεοδομική αρχή, ο επαρχιακός λειτουργός Πάφου και ο διευθυντής του τμήματος πολεοδομίας για τις πιο μεγάλες αναπτύξεις.

Ταυτόχρονα εξήγησε ότι «δεν επηρεάζονται όλες οι αιτήσεις αλλά κυρίως αυτές που αφορούν τεμάχια που έχουν διαφοροποιηθεί οι ζώνες. Δηλαδή εάν προηγουμένως ήταν γεωργική γη και τώρα έγινε τουριστική ή οικιστική, ενδεχομένως να επηρεάζεται.

Επίσης στις περιοχές που αναβαθμίστηκαν οι συντελεστές δόμησης σε τουριστικές και από 30% έγιναν 40% ή από 80% σε 90%.

Επιπλέον, είπε, υπάρχουν περιοχές που δεν ήταν σε όρια ανάπτυξης και με το τοπικό σχέδιο Πάφου 2011- 2013 έχουν ενταχθεί σε περιοχές ανάπτυξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο επηρεασμός είναι πολύ μεγάλος διότι ούτε η χρήση επιτρέπεται, ούτε η δόμηση μέχρι την ολοκλήρωση της επανεξέτασης και επαναδημοσίευσης του τοπικού σχεδίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου