You are here

Βλέπουν σκοπιμότητες στις εξαγγελίες για στέγαση

17/05/2019 15:11

Προεκλογικές σκοπιμότητες εντοπίζουν κόμματα της αντιπολίτευσης, στη σημερινή εξαγγελία της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν ότι οι εξαγγελίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να παραλείπουν να επαναφέρουν τις δικές τους προτάσεις ενώ, επισημαίνουν πως τα προτεινόμενα μέτρα προσφέρουν ευκαιρία για κέρδη στους developers.

Για προεκλογική παρέλαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεχίζεται κάνει λόγο το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι μετά τις δεσμεύσεις της υπουργού εργασίας, ήρθε η σειρά του υπουργού εσωτερικών να προβεί σε δεσμεύσεις για τη στέγη.

«Το περιεχόμενο αυτών των δεσμεύσεων θα το μελετήσουμε και θα το σχολιάσουμε. Αν βέβαια οι κυβερνώντες θα θυμούνται και μετά τις ευρωεκλογές τις δεσμεύσεις τους», σημείωσε, διερωτώμενος ποιος κύπριος μπορεί να πιστέψει ότι μια κυβέρνηση της οποίας η πολιτική μεταξύ άλλων εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές γης και ακινήτων, αγοράς και ενοικίασης, θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα που η ίδια προκαλεί συνεχίζοντας την πολιτική της;

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η σημερινή εξαγγελία της στεγαστικής πολιτικής, είναι προς την ορθή κατεύθυνση καθώς υιοθετεί σημαντικό αριθμό προτάσεων και θέσεων που είχε καταθέσει το κόμμα ενώπιον του υπουργού, του ΚΟΑΓ, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και της βουλής.

Η ΕΔΕΚ αναφέρεται και σε προτάσεις που κατέθεσε η ΕΔΕΚ για άμβλυνση ή και επίλυση του στεγαστικού προβλήματος. Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων παραχώρηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε νεαρά ζευγάρια κατοικίας σε τιμή κόστους, παραχώρηση από τον ΚΟΑΓ σε οικογένειες που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οικιών / διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο ή με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς, επιστράτευση πολυκατοικιών ή και ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν ώστε να στεγαστούν άμεσα οι άστεγοι, επιδότηση για την ανακαίνιση κατοικίας για επιστροφή κατοίκων από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Πολλές θετικές ιδέες και σωστές προσεγγίσεις στο σύνολο των κυβερνητικών εξαγγελιών διακρίνει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διερωτώμενο ωστόσο, γιατί η κυβέρνηση έπρεπε να περιμένει την τελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές για να κάνει τις εξαγγελίες. 

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «δυστυχώς κάποιες πτυχές των εξαγγελιών φαίνεται να προσφέρουν νέες ευκαιρίες για κέρδη για τους developers, τις εργοληπτικές εταιρείες και τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης». 

Το κόμμα καλεί παράλληλα την κυβέρνηση να εισακούσει την εισήγησή του για εφαρμογή ενός αποτελεσματικού στεγαστικού σχεδίου που να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών και όχι των εργολάβων και των μεγαλοϊδιοκτητών γης.