You are here

Ecofin: Υπερβολικές ανισορροπίες στην Κύπρο

17/05/2019 17:11

Συμπεράσματα για την εφαρμογή των εξειδικευμένων ανά χώρα συστάσεων για τη διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών στα Κράτη Μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών Ecofin, κατά τη συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο (παρ.4) «συμφωνεί ότι και τα 13 κράτη μέλη που έχουν αναλυθεί στις εις βάθος εκθέσεις (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία) αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες διαφόρων ειδών σοβαρότητας βάσει της Διαδικασίας περί Μακροοικονομικών Ανισορροπιών».

Το Ecofin συμφωνεί με τις συστάσεις της Κομισιόν ότι «υφίστανται υπερβολικές ανισορροπίες σε τρία κράτη μέλη (Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία)».

Στα συμπεράσματα που υιοθέτησε, το Συμβούλιο χαιρετίζει το ότι η γενική διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ΕΕ σημειώνει πρόοδο χάρη στην αύξηση του ΑΕΠ και στις πολιτικές προσπάθειες των κρατών μελών.

Υπογραμμίζει ότι «εξακολουθούν να υφίστανται τρωτά σημεία σε ορισμένα κράτη μέλη, ιδίως όταν συνδέονται με τις υφιστάμενες ανισορροπίες, ιδίως τις ανισορροπίες του ιδιωτικού και του δημοσίου χρέους που παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα" και προειδοποιεί ότι "η διόρθωσή τους δεν προχωρά αρκετά γρήγορα».

Το Ecofin τονίζει ότι «αυτά τα υψηλά επίπεδα χρέους μειώνουν το περιθώριο αποσόβησης των μελλοντικών αρνητικών οικονομικών κρίσεων» και τονίζει ταυτόχρονα «την ανάγκη να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εξελίξεων στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις πιθανών μη βιώσιμων τάσεων, ιδίως όταν συνδέονται με την ταχεία αύξηση των τιμών των κατοικιών και το ταχέως αυξανόμενο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος».

Παρομοίως, το Συμβούλιο σημειώνει ότι έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος στις περισσότερες χώρες καθαρούς οφειλέτες για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά τα μεγάλα αποθέματα εξωτερικού χρέους εξακολουθούν να είναι ευάλωτα σε ορισμένα κράτη μέλη». Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «άλλα κράτη μέλη παρουσιάζουν πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία παραμένουν επίμονα με μόνα υποδεέστερα σημάδια μείωσης».

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι «τα κράτη μέλη με έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή υψηλό εξωτερικό χρέος θα πρέπει επιπλέον να επιδιώξουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την πρόληψη της υπερβολικής αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος».

«Τα κράτη μέλη με μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τις συνθήκες για την προώθηση της αύξησης των μισθών, ενώ θα σέβονται τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν κατά προτεραιότητα μέτρα που προωθούν τις επενδύσεις, υποστηρίζουν την εγχώρια ζήτηση και το αναπτυξιακό δυναμικό, διευκολύνοντας έτσι την επανεξισορρόπηση», καταγράφει το Ecofin.

To Ecofin υπογραμμίζει την ανάγκη για ανάληψη δράσης και ισχυρή δέσμευση «για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των ανισορροπιών σε όλα τα κράτη μέλη, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της ΟΝΕ». «Οι ανισορροπίες πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο διαρκή, ο οποίος βελτιώνει την ανθεκτικότητα και μειώνει τους κινδύνους, εστιάζοντας σε βασικές προκλήσεις και δημιουργώντας συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση», προειδοποιεί το Συμβούλιο.

Σημειώνει ότι «η συνολική εφαρμογή των ανά κράτος συστάσεων του 2018 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης εξακολουθεί να ποικίλλει μεταξύ των τομέων πολιτικής και των χωρών», τονίζοντας ότι η περαιτέρω πρόοδος της μεταρρύθμισης «απαιτεί συνεχή εστίαση και ισχυρή εθνική οικειοποίηση».

Επιπλέον το Ecofin ότι, προειδοποιεί ότι ενόψει των αυξανόμενων παγκόσμιων κινδύνων και της βραδύτερης ανάπτυξης, είναι «σημαντικό να εφαρμοστούν ισχυρότερες μεταρρυθμίσεις».

«Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να επιδιωχθεί με πλήρη σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με κατάλληλη διαφοροποίηση των δημοσιονομικών προσπαθειών σε όλα τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες σταθεροποίησης και τις ανησυχίες αειφορίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει «την ανάγκη να αποφευχθεί η ανατροπή των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». και επιβεβαιώνει ότι «η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια πρόκληση παραγωγικότητας, με την αύξηση της παραγωγικότητας να υποχωρεί και να υστερεί σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης άλλων προηγμένων οικονομιών». Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώνει τη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης για την προώθηση της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης και τη διευκόλυνση της διάδοσης νέων τεχνολογιών για την τόνωση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.

Το Eocifn επιβεβαιώνει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «σε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης στις επενδύσεις, στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού, στην περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας και της ρυθμιστικής ποιότητας».

Σημειώνει μάλιστα την ανάγκη να ενισχυθεί η ενιαία αγορά ενισχύοντας έτσι τις περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τη μεταρρύθμιση των πλαισίων αφερεγγυότητας, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους. «Αυτό θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της ανθεκτικότητας και θα επιτρέψει στις οικονομίες να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς», αναφέρει.

Ακολούθως το Συμβούλιο χαιρετίζει «τη συνεχιζόμενη βελτίωση της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα και ότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων σταθεροποιήθηκαν σε όλα σχεδόν τα πληττόμενα κράτη μέλη της ευρωζώνης ή βρίσκονται σε φθίνουσα τάση». Τονίζει δε  ότι «η πρόοδος παραμένει άνιση μεταξύ των κρατών μελών και των τραπεζών, σε ορισμένες περιπτώσεις, περαιτέρω δράση σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Συμβουλίου» και ζητά να συνεχιστεί η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η διατήρηση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον το Ecofin χαιρετίζει τη συνεχή βελτίωση των αγορών εργασίας, αλλά σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις.

«Σε ορισμένα κράτη μέλη, η ανεργία παραμένει υψηλή και οι ανισότητες υπερβαίνουν τα επίπεδα πριν από την κρίση». «Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση της ανεργίας των νέων και της μακροχρόνιας ανεργίας και για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό». «Οι αγορές εργασίας και τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά συστήματα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογικής προόδου και να αντιμετωπίσουν τις δημογραφικές αλλαγές», αναφέρει το Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει την ανάγκη «πλαισίων διαπραγμάτευσης των μισθών που υποστηρίζουν τον καθορισμό των αμοιβών σύμφωνα με τις τοπικές και τομεακές εξελίξεις της παραγωγικότητας και της ανεργίας, σεβόμενη παράλληλα τον εθνικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων, καθώς και την ανάγκη ανάληψης πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι θεσμοί της αγοράς εργασίας θα επιτρέψουν την απαραίτητη προσαρμογή, θα υποστηρίξουν την αναβάθμιση και την επανακατάρτιση και θα εξασφαλίσουν αποτελεσματικές ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας».

Τέλος, το Ecοfin, χαιρετίζει τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν ενσωμάτωσε τον Ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων στις εκθέσεις των χωρών «για να παρακολουθεί την απασχόληση και τις κοινωνικές επιδόσεις, γεγονός που επέτρεψε να διατηρηθεί η εστίαση στις μακροοικονομικές ανισορροπίες και στις κύριες προτεραιότητες των οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

ΚΥΠΕ