You are here

Νομοθεσίες για προστασία παραλιών

18/05/2019 12:13

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της ασφάλειας των λουόμενων και των τουριστών θα προωθήσει νομοθεσίες που θα διασφαλίζουν την προστασία και τη φροντίδα όσων χρησιμοποιούν και απολαμβάνουν τις κυπριακές θάλασσες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ναυαγοσωστικής International Life Saving Europe».

Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, που φέτος πραγματοποιείται στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η σωστή και εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών ναυαγοσωστών είναι μείζονος σημασίας καθότι πρόκειται για ένα επάγγελμα που σχετίζεται με την ασφάλεια και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

«Οι ναυαγοσώστες-μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής είναι αφιερωμένοι στη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα άτομα που έρχονται σε επαφή με το νερό», είπε ο κ. Συλλούρης  «αποτρέποντας κάθε είδους ατυχήματα, είτε αυτά προκαλούνται από κακές καιρικές συνθήκες, είτε από τον ανθρώπινο παράγοντα».

Στόχος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Συλλούρης, είναι η παροχή πλήρους και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης σχετικά με τον τομέα. Προσφέρει την κατάλληλη εξειδίκευση σε όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με το επάγγελμα του ναυαγοσώστη, παρέχοντας τα απαραίτητα εχέγγυα, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις και τις δυσκολίες του επαγγέλματος, πρόσθεσε.

Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας της Ομοσπονδίας με την πολιτεία, λέγοντας πως «είναι αξιοσημείωτη η συνεργασία της Ομοσπονδίας με την πολιτεία, αφού συνεργάζεται με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, σημειώνοντας αρκετές διασώσεις τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα, συνεργάζεται και εκπαιδεύει ειδικές μονάδες, όπως τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης, τον ειδικό αντιτρομοκρατικό ουλαμό, το ναυτικό, την ομάδα υποβρύχιων καταστροφών, καθώς και τη μονάδα ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, η Ομοσπονδία - πέραν από την εκπαίδευση που προσφέρει - φροντίζει να εκπαιδεύεται συνεχώς, μέσω σεμιναρίων και συνεδρίων, όπως και το σημερινό. "Από το έτος ίδρυσής της, το 1993, η Ομοσπονδία λαμβάνει από τους αρμόδιους φορείς του εξωτερικού την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση για θέματα έρευνας και διάσωσης. Εξοπλίζεται με όλες τις σύγχρονες γνώσεις, μεθόδους, πρακτικές, αλλά και εργαλεία, εφοδιάζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και όλα τα μέλη της», ανέφερε.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου έχει επιμεληθεί η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής, ως ο μόνος πάροχος ναυαγοσωστικής στην Κύπρο, και ως πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού, αλλά και του Διεθνούς Φορέα Ναυαγόσωσης.