You are here

Σκληρή η κριτική του Βερολίνου στον Αυστριακό Καγκελάριο μετά το βίντεο-σκάνδαλο

18/05/2019 19:19

Σκληρή κριτική ασκούν οι Γερμανοί πολιτικοί στον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητώντας του να διαλύσει την κυβέρνηση συνασπισμού με τους ακροδεξιούς, μετά τη δημοσιοποίηση του αποκαλυπτικού βίντεο, όπου ο Αντικαγκελάριος, Χανς Κρίστιαν Στράχε εμφανίζεται να διαπραγματεύεται την παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος του από Ρώσο ολιγάρχη.

Ο Στράχε παραιτήθηκε σήμερα από το αξίωμα του Αντικαγκελάριου, αλλά και από την προεδρία του ακροδεξιού κόμματος FPO.

Σκληρές ειδικότερα είναι οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας, που απευθυνόμενος στον Αυστριακό Καγκελάριο, Κουρτς, αναφέρει «οι ακροδεξιοί λαϊκιστές είναι εχθροί της δημοκρατίας. Είναι τελείως ανεύθυνο να συνεργάζεται κανείς μαζί τους. Είμαι πεπεισμένος πως η μεγάλη πλειοψηφία στην Ευρώπη το γνωρίζει αυτό. Και θα δώσει την απάντηση της στις Ευρωεκλογές. Πρέπει με όλα τα μέσα να αντισταθούμε, προκειμένου οι ακροδεξιοί λαϊκιστές να μην αυξήσουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη».

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Γραμματέα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος έγραψε στο τουίτερ «ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν έχει καμιά άλλη δυνατότητα από το να τερματίσει την θητεία της κυβέρνησης αυτής και να ζητήσει δημόσια συγνώμη για το ότι έδωσε μια θέση ευθύνης σε έναν πολιτικό όπως ο Στράχε».

Επίσης, η Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, ανέφερε πως «το βίντεο μας δείχνει πως οι ακροδεξιοί σε ολόκληρη την Ευρώπη –ανεξαρτήτως χώρας- είναι πάντοτε έτοιμοι να πουλήσουν τα συμφέροντα της χώρας τους για το δικό τους συμφέρον, ακόμη και εάν αυτό είναι μια φέτα ψωμί. Οι άνθρωποι αυτοί δεν επιτρέπεται να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στην ΕΕ».