You are here

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η νέα στεγαστική πολιτική

21/05/2019 06:54

Πρόχειρα, άνισα και με παντελή έλλειψη ευαισθησίας, εκτιμούν ότι είναι τα μέτρα που συνθέτουν το πλαίσιο της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν επίσημα την Παρασκευή και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση πρόσθετου συντελεστή σε επιχειρηματίες ανάπτυξης έναντι προσφοράς διαμερισμάτων με προσιτά ενοίκια ή τιμές.  Περιλαμβάνουν επίσης την ανέγερση νέων οικιστικών μονάδων από το κράτος και την επιδότηση ενοικίου εκτοπισθέντων.

Φορείς της αγοράς ασκούν έντονη κριτική στην ανακοινωθείσα πολιτική της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά των σχεδιασμών της εκτελεστικής εξουσίας.

Πάνε να γκετοποιήσουν τους φτωχούς

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος μίλησε ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια γκετοποίησης ορισμένων περιοχών που θυμίζει πρώην Σοβιετική Ένωση.

«Η κυβέρνηση θέλει να δώσει λεφτά στον οργανισμό ανάπτυξης γης (ΚΟΑΓ) για να κτίσει κατοικίες για να στεγαστούν οι φτωχές οικογένειες αντί να τους δώσει το δικαίωμα, δίνοντας τους ένα ποσό ανάλογα με την ανάγκη της κάθε οικογένειας ή ατόμου, να διαλέξουν το διαμερίσματα τους.

Με τα συγκεκριμένα μέτρα η κυβέρνηση στοχεύει να εξυπηρετήσει κάποιους μεγάλους επιχειρηματίες και να γκετοποιήσει τους φτωχούς. Βλέπω μια πλήρη έλλειψη ευαισθησίας από μέρους του κράτους».

Προς λανθασμένη κατεύθυνση εκτιμά ο κ. Μουσκίδης ότι είναι και τα κίνητρα της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την προϋπόθεση των πολεοδομικών κινήτρων για παραγωγή προσιτής κατοικίας, να υπάρχει ενιαίο καθαρό εμβαδόν στο υπό ανάπτυξη τεμάχιο, τουλάχιστον 2000 τ.μ.

«Με το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρείται το 99% των οικοπέδων που υπάρχουν στην Κύπρο, διότι είναι γύρω στα 520 – 560 τ.μ. άρα συμπεραίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες για να τους αναθέσει αυτό το έργο. Αν ήθελε να κάνει σωστή δουλειά θα μπορούσε να παραχωρήσει κίνητρα στους ιδιόκτητες που διαθέτουν παλιά κτήρια να τα ανακαινίσουν και να τα ενοικιάζουν».

Πρόχειρο το περιεχόμενο του πλαισίου

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Γιώργου Μάη, ο οποίος σε δηλώσεις του στη StockWatch, συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι η φιλοσοφία του πλαισίου δεν στηρίζεται πάνω σε εμπεριστατωμένη μελέτη.

Ο κ. Μάης συμφωνεί επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο θα κατατίθενται τα λεφτά του επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης που θα παραχωρεί η κυβέρνηση προς τους developers και όχι να γίνεται μεταφορά σε άλλη περιοχή με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μπαίνει σε ένα παζάρι με τους επιχειρηματίες.

Εξυπηρετούνται μεγάλοι developers

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου γραφείου, Πάνος Δανός, δήλωσε στη StockWatch ότι η πολιτική για προσιτή κατοικία θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης μελέτης.

«Εμείς δεν είδαμε τα συμπεράσματα και το πόρισμα κάποιας μελέτης», υπέδειξε.

Παράλληλα διερωτήθηκε ότι «όταν λένε προσιτή κατοικία των €80 χιλ. ή €100 χιλ. σε ποιους απευθύνεται και υπό ποιες προϋποθέσεις. Επίσης με ποια κριτήρια θα επιλέγονται οι περιοχές που θα κατασκευαστούν οι προσιτές κατοικίες αλλά και αυτοί που θα τις κατασκευάσουν;».

Ο κ. Δανός σχολιάζοντας τα μέτρα που δόθηκαν προς τους developers τα οποία προνοούν αύξηση του συντελεστή δόμησης είπε ότι όντως είναι προς όφελος τους.  Διερωτήθηκε και πάλι «εάν στην παρούσα περίοδο αυτό που επιδιώκουμε είναι να ικανοποιήσουμε τα συμφέροντα των κατασκευαστών ή την προσιτή κατοικία».  Για να προσθέσει ότι «δεν είμαι σίγουρος ποιο από τα δύο εξυπηρετείται με αυτά τα μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Δανό τα μέτρα δεν είναι αποτέλεσμα σωστού προγραμματισμού για εξυπηρέτηση μακροχρόνιων αναγκών αλλά ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Σημείωσε ότι ως σύνδεσμος εκτιμητών είχαν προτείνει στην κυβέρνηση κάποια μέτρα ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις αλλά δεν εισακουστήκαν.

Της Ηρώς Ευθυμίου