You are here

Οίκοι: Αργούν οι επόμενες αναβαθμίσεις της Κύπρου

21/05/2019 07:15

Στάσιμες αναμένεται να παραμείνουν οι αξιολογήσεις του αξιόχρεου της Κύπρου το 2019, καθώς όλοι οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στις τράπεζες και το κρατικό μισθολόγιο, πριν αλλάξουν τις αξιολογήσεις τους.

Όλοι οι οίκοι έχουν σταθερό τον ορίζοντα των αξιολογήσεων τους, με τις σταθερές προοπτικές να υποδηλώνουν ότι, εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται αναβάθμιση τους επόμενους 12-18 μήνες.

Τα ψηλά επίπεδα ΜΕΔ αλλά και η πτώση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους είναι τα ζητήματα που αναμένουν οι οίκοι να διαπιστώσουν αλλαγή ενώ εμπόδιο αποτελεί και η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης σημειώνει ότι η Κύπρος έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας, την αναδιάρθρωση και κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού της τομέα και στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, καταφέρνοντας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συνεχούς μείωσης του δημόσιου χρέους της, περαιτέρω μείωσης του ιδιωτικού χρέους και περαιτέρω μείωσης επίσης, των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα.

«Για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, η Κύπρος θα πρέπει τώρα να αποδείξει ότι αυτές οι σταθεροποιητικές υποκείμενες τάσεις που υφίστανται αυτή τη στιγμή, θα διατηρηθούν και ότι δεν θα υπάρχουν ανατροπές σε αυτές», τονίζει.

Οι τρεις από τους τέσσερις οίκους έχουν αναβαθμίσει το 2018 την Κύπρο σε επενδυτική βαθμίδα, με τους Moody’s να διατηρούν την πιο αυστηρή στάση έναντι της χώρας, διατηρώντας την στην κατηγορία «σκουπίδια».

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης αναφέρει ότι για να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να ανεβεί και άλλο σε βαθμίδες από τους οίκους αξιολόγησης θα πρέπει να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάποια σημαντικά θέματα όπως η μείωση του δημόσιου αλλά και ιδιωτικού χρέους.

«Αυτό το χρέος είναι ακόμη σε ψηλά επίπεδα, πολύ περισσότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Το δημόσιο χρέος μειώνεται με συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής που είχαμε τα τελευταία χρόνια και με τα πρωτογενή/δημοσιονομικά πλεονάσματα που επιτυγχάνουμε. Το ιδιωτικό χρέος μειώνεται και αυτό αλλά σταδιακά (δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις) με τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση των ΜΕΔ αλλά και τη συνετή και προσεγμένη τραπεζική χορήγηση καινούργιων δανείων από τις τράπεζες», αναφέρει.

Θετικά σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη θα συνεισφέρει και η περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ που θα επιφέρει περισσότερη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα.

«Το ποσοστό των ΜΕΔ σε σχέση με το συνολικό δανεισμό έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, από €28-€29 δισ. σε γύρω στα €11 δισ., και η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί».

Στα θετικά περιλαμβάνονται και οι μεταρρυθμίσεις όπως στο δημόσιο τομέα, στην υγεία με επιτυχή εφαρμογή του ΓεΣΥ, αποκρατικοποιήσεις κάποιων ημικρατικών οργανισμών, αλλά και στο δικαστικό σύστημα.

Ο πρώτος φετινός κύκλος των αξιολογήσεων από τους τέσσερις οίκους δεν απέφερε κανένα όφελος για την Κύπρο.

Ο οίκος Moody’s διατηρεί το αξιόχρεο της Κύπρου 2 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία και στην τελευταία του συνεδρία στις 29 Μαρτίου δεν εξέδωσε ανακοίνωση.

Σταθερή διατήρησε την αξιολόγηση της Κύπρου και οίκος Standard and Poor’s κατά την εξέταση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας στις 8 Μαρτίου.

O οίκος Fitch στις 13 Απριλίου προχώρησε σε επιβεβαίωση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας με σταθερές προοπτικές.

Ο οίκος DBRS στις 17 Μαΐου διατήρησε επίσης σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Το φθινοπωρινό κύμα αξιολογήσεων έχει οριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου (S&P), 20 Σεπτεμβρίου (Moody’s), 11 Οκτωβρίου (Fitch) και 15 Νοεμβρίου (DBRS).

Της Γεωργίας Χαννή