You are here

Στεγαστικά με δόση κάτω των €300 το μήνα

22/05/2019 07:18

Ανακάμπτει η αγορά στεγαστικών δανείων με το ενδιαφέρον των δανειοληπτών να βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και τις τράπεζες να προχωρούν με προσφορά χαμηλότοκων δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Με την ρευστότητα τους να βρίσκεται σε ικανοποιητικά – και σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερβολικά – επίπεδα, οι τράπεζες ενισχύουν τις προσπάθειες τους να τη διοχετεύσουν στη στεγαστική πίστη.

Τα σχέδια που λανσάρουν τα πιστωτικά ιδρύματα αφορούν δάνεια για την αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση ή επιδιόρθωση κατοικίας ή διαμερίσματος ή τη μεταφορά υφιστάμενων στεγαστικών δανείων.

Οι τράπεζες προσφέρουν επίσης πιστώσεις για την αγορά οικοπέδου γης για άμεση ανέγερση κατοικίας.

Το ύψος του στεγαστικού δανείου μπορεί να καλύψει μέχρι και το 80% της αγοραστικής αξίας του ακινήτου για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Στους όρους περιλαμβάνεται η αποπληρωμή με ίσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και 30-40 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος. Στη λήξη του δανείου η ηλικία του πρωτοφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 χρόνια.

Οι τράπεζες δίνουν περίοδος χάριτος μέχρι και δύο χρόνια από την πρώτη εκταμίευση του δανείου αλλά και δυνατότητα παραχώρησης επιπρόσθετων πιστωτικών διευκολύνσεων για κάλυψη προσωπικών ή καταναλωτικών αναγκών.

Τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες είναι σταθερά ή κυμαινόμενα και ξεκινούν από κάτω του 2% ενώ οι δόσεις ανέρχονται σε χαμηλά επίπεδα ξεκινώντας από τα €295 το μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα στεγαστικά δάνεια σε κατοίκους Κύπρου ανήλθαν τον Μάρτιο του 2019 στα €8,6 δισ.

Τα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων των τραπεζών μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος των ενεργειών των τραπεζών για εξυγίανση και σμίκρυνση του ισολογισμού τους.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας μειώθηκε στο 2,49%, σε σύγκριση με 2,63% τον Δεκέμβριο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2012, το επιτόκιο έφθανε το 5,18%.

Τα νέα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα €219,2 εκ. έναντι €210,3 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Της Γεωργίας Χαννή