You are here

Συμφωνία κυβέρνησης, εκπαιδευτικών οργανώσεων

22/05/2019 16:47

Σε συμφωνία κατέληξε σήμερα ο διάλογος μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της Κυβέρνησης σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τα ζητήματα, τα οποία είχαν αποτελέσει σημείο τριβής το περασμένο καλοκαίρι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

«Σήμερα καταλήξαμε με τις τρεις οργανώσεις της εκπαιδευτικής υπηρεσίας της, την ΠΟΕΔ, την ΟΛΤΕΚ και την ΟΕΛΜΕΚ, σε συμφωνία για τα θέματα που παρέπεμψε κοντά μας η Υπουργική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφερε μετά τη συνεδρία ο ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος προέδρευε της Μεικτής Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ).

Ευχαρίστησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «για τη σοβαρότητα που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του διαλόγου που ναι μεν διάρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας παράλληλα ότι, «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι καταλήξαμε σε συμφωνία η οποία επαναφέρει την εργασιακή ειρήνη στη δημόσια εκπαίδευση και επιτρέπει στο Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη συζήτηση των μεγάλων εκπαιδευτικών θεμάτων που έχει ενώπιον του, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου και την αξιολόγηση των μαθητών».

Είναι μια συμφωνία, είπε, «η οποία εξορθολογίζει τις δαπάνες στη δημόσια υπηρεσία».  Διευκρίνισε ακόμη ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών οι εξοικονομήσεις», σημειώνοντας ότι.«οποιαδήποτε εξοικονόμηση θα επαναφέρετο στην Παιδεία για σκοπούς ανάπτυξης».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε από την πλευρά του ότι «σήμερα διαφάνηκε ότι μέσα από διάλογο, σωστό, θεσμοθετημένο διάλογο, όλες οι πλευρές, μπορούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις που χρειάζεται πραγματικά το δημόσιο σχολείο για να προχωρήσει στις απαιτήσεις του 21ουαιώνα».

«Θεωρούμε ότι σήμερα δεν έχει κλείσει οτιδήποτε, δεν τελειώνει οτιδήποτε, μάλλον αρχίζει και πρέπει να αρχίσει ο σημαντικός πια διάλογος στα μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης, τα οποία θα βελτιώσουν τόσο την καθημερινότητα των σχολικών μονάδων όσο και την διοικητική οργάνωση και δομή ούτως ώστε το δημόσιο σχολείο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επόμενης 20ετίας θα έλεγα», πρόσθεσε.

Ο κ. Φυλακτού ευχαρίστησε τον κ. Πατσαλίδη λέγοντας ότι «η δική του συμβολή ήταν πραγματικά σημαντική και καταλυτική», στην επίτευξη της συμφωνίας. Έκανε λόγο επίσης για εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο στη ΜΕΠΕΥ.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους είπε στις δικές του δηλώσεις ότι «ο τεχνικός διάλογος σήμερα απέδωσε καρπούς».

Για μια ακόμη φορά ,πρόσθεσε, «έχει αποδειχθεί ότι ο διάλογος όταν γίνεται σε στέρεα βάση, όταν είναι καλόπιστος, όταν όλες οι πλευρές προσέρχονται με καλή διάθεση, αποδίδει. Αυτό λοιπόν διαφάνηκε σήμερα».

Εξέφρασε ικανοποίηση με το τελικό αποτέλεσμα που «πραγματικά επιτρέπει να δούμε τα μεγάλα θέματα της εκπαίδευσης που έχουμε ενώπιον μας, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τα θέματα της αξιολόγησης του μαθητή, τα θέματα των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων, τα θέματα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου».  Υπάρχει λοιπόν πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, σημείωσε.

Ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του τον κ. Πατσαλίδη «για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε στο πλαίσιο αυτών των πολύμηνων συζητήσεων». «Είμαστε πάντα εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της εκπαίδευσης τα οποία ως ζωντανός οργανισμός που είναι η εκπαίδευση είναι καθημερινά, ασταμάτητα», είπε. Εμείς, ανέφερε ο κ. Σωκράτους, πραγματικά έχουμε τη διάθεση να σταθούμε αρωγοί σ’ αυτή την μεγάλη προσπάθεια για τα παιδιά μας, για την κοινωνία, για τους πολίτες αυτού του τόπου.

Ο Αναπληρωτής ΓΔ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Λούης Κυπριανός ευχαρίστησε επίσης τον κ. Πατσαλίδη «για την ουσιαστική συμβολή του στην αίσια κατάληξη του διαλόγου αυτού και επίσης τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη σοβαρότητα αλλά και την εντιμότητα που έχουν επιδείξει».

«Τα καίρια προβλήματα της εκπαίδευσης αλλά και οι προοπτικές είναι εκεί. Ζητούμε ακριβώς από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις περαιτέρω να είναι μαζί μας όσον αφορά και για το σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού  έργου, και επίσης για τα συστήματα αγοράς υπηρεσιών όπως επίσης και για το έργο της αξιολόγησης του μαθητή», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι μεγάλες, καινοτόμες πρωτοβουλίες θα συμβάλουν στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και παράλληλα θα φροντίσουμε όλοι μαζί τη διασφάλιση της ασφάλειας, αλλά και της ευημερίας των εκπαιδευτικών σχολικών χώρων.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου ανέφερε από την πλευρά του ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι τα θέματα που μας είχαν απασχολήσει το καλοκαίρι του 2018 τελειώνουν με τη σημερινή συμφωνία της ΜΕΠΕΥ».

Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Πατσαλίδη του οποίου «η συμβολή ήταν σημαντική».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «τώρα θα προχωρήσουμε σε πιο σημαντικά θέματα της δημόσιας εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου, που θα οδηγήσουν και το δημόσιο σχολείο ακόμα πιο ψηλά, που είναι και τελικός μας στόχος και γι αυτό αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε όλο αυτό τον καιρό».