You are here

Προσδοκίες για θετική αξιολόγηση από Moneyval

23/05/2019 06:58

Θετικές είναι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για την αξιολόγηση της Κύπρου από τη Moneyval, τη μόνιμη επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολείται με τα μέτρα που λαμβάνονται κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Η ομάδα αξιολόγησης της Moneyval ξεκίνησε επαφές στην Κύπρο στις 13 Μαΐου οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από τους εμπλεκόμενους, κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις εποπτικές αρχές, τα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, οι εκπρόσωποι της Moneyval εκφράζουν την πλήρη ικανοποίηση τους με τη συμμόρφωση της Κύπρου με τη χώρα να καταγράφει ιδιαίτερη πρόοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες στην Ευρώπη.

Οι επαφές πραγματοποιούνται με τα υπουργεία οικονομικών, δικαιοσύνης και εσωτερικών, την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη ΜΟΚΑΣ, τον Σύνδεσμο Τραπεζών και τους αρμόδιους φορείς των ελεγκτικών και δικηγορικών γραφείων.

H Moneyval αξιολογεί το επίπεδο συμμόρφωσης του πλαισίου της Κύπρου με τις 40 συστάσεις της ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης (FATF), αναφορικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και το επίπεδο της αποτελεσματικότητάς του, παρέχοντας συστάσεις για την ενίσχυση του συστήματος της Κύπρου σε θέματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η τελευταία έκθεση για την Κύπρο έγινε τον Μάιο του 2013 και είχε τονιστεί η μεγάλη εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών σε δικηγόρους και σε λογιστές που λειτουργούν ως introducers ξένων πελατών.

Από τότε μέχρι και σήμερα πολλά έχουν γίνει τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε νομοθετικό πλαίσιο.

Με βάση την πληροφόρηση της StockWatch, η προκαταρτική έκθεση της Moneyval θα δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο ενώ η τελική αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων τα τελευταία χρόνια για πρακτικές που σχετίζονται με τη χορήγηση ιθαγένειας σε επενδυτές.

Για αντιμετώπιση των επικρίσεων έχει αλλάξει τη διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές και έχει υιοθετήσει αυστηρότερες ρυθμίσεις για εταιρείες κέλυφος. 

Οι τράπεζες έχουν κλείσει χιλιάδες λογαριασμούς ξένων υπηκόων και έχουν απωλέσει δισεκατομμύρια ξένων καταθέσεων ενισχύοντας τα μέτρα που λαμβάνουν κατά του ξεπλύματος.

Οι ενέργειες της Κύπρου έχουν λάβει ευμενή σχόλια από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές που στο 2018 άσκησαν έντονες πιέσεις για αλλαγές στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Της Γεωργίας Χαννή