You are here

Προβλέψεις για επικείμενη παραίτηση Μέι

23/05/2019 09:59

Την ημερομηνία παραίτησής της αναμένεται, σύμφωνα με πολλούς Βρετανούς πολιτικούς σχολιαστές, να ανακοινώσει την Παρασκευή η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει αύριο συνάντηση με τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, που εκπροσωπεί τους βουλευτές των πίσω εδράνων του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο σερ Γκρέιαμ πιστεύεται ότι θα πει στην πρωθυπουργό πως αν δεν ανακοινώσει την ημερομηνία παραίτησης, τότε η κοινοβουλευτική ομάδα θα αλλάξει το καταστατικό του κόμματος ώστε να επιτραπεί άμεσα η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας δυσπιστίας εναντίον της, μετά από εκείνη του περασμένου Δεκεμβρίου, την οποία η κα Μέι κέρδισε.

Την Τετάρτη το 18μελές εκτελεστικό της Επιτροπής 1922 ψήφισε για το κατά πόσο πρέπει να υπάρξει αλλαγή καταστατικού, αλλά οι ψήφοι φέρονται να έχουν σφραγιστεί σε φακέλους. Ο σερ Γκρέιαμ φέρεται να σχεδιάζει να ανοίξει τους φακέλους εφόσον η κα Μέι αρνηθεί να πει ποτέ θα αποχωρήσει.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα δοθεί στην κα Μέι διορία λίγων εβδομάδων ως προς την ημέρα παραίτησής της, πιθανώς έως τις 10 Ιουνίου. Πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών θα ήθελαν να έχει αναδειχθεί νέος ηγέτης του κόμματος και της χώρας πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για το καλοκαίρι, κάτι που συνήθως γίνεται στα τέλη Ιουλίου.

Η εσωκομματική διαδικασία διαδοχής, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει από έναν έως ενάμιση μήνα. Όπως γράφουν οι Times, η κα Μέι θα παραμείνει για αυτό το διάστημα ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Πιθανή παραίτηση της πρωθυπουργού θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσο θα γίνει τελικά στις 7 Ιουνίου, όπως έχει οριστεί, η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου περί Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ. Αυτή η ψηφοφορία θα συνιστούσε την τέταρτη απέλπιδα απόπειρα της πρωθυπουργού να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία του Brexit στην οποία η ίδια έχει καταλήξει με τους Ευρωπαίους.

Η κα Μέι θα υποδεχθεί σήμερα τουλάχιστον τρεις υπουργούς της που έχουν ζητήσει συνάντηση για να εκφράσουν δυσαρέσκεια και ανησυχία για τη συμπερίληψη στο νομοσχέδιο του Brexit της πρόβλεψης για ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το κατά πόσο θα πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.

Το βράδυ της Τετάρτης η κα Μέι έκανε δεκτή την παραίτηση της ηγέτιδος της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρια Λέντσομ, η οποία διαφώνησε με το νομοσχέδιο. Ήταν η 36η παραίτηση υπουργού από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σε λιγότερο από τρία χρόνια.

ΚΥΠΕ