You are here

Έκρηξη στη ζήτηση στεγαστικών δανείων

23/05/2019 12:54

Αυξημένη είναι η ζήτηση για δάνεια όπως δείχνουν νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα την ίδια στιγμή που η προσφορά δανείων παραμένει αμετάβλητη ενώ μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αναμένεται και το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα στα στεγαστικά δάνεια.

Η καθαρή ζήτηση δανείων στην Κύπρο, από επιχειρήσεις και νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς, συνέχισε να καταγράφει αύξηση και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει κυρίως την ισχυρή, αν και επιβραδυνόμενη, εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και υποστηρίζεται από τα ιστορικά χαμηλά δανειστικά επιτόκια. Η ζήτηση για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών στην Κύπρο για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η καθαρή ζήτηση δανείων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Επιχειρήσεις

Η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο συνεχίζει να καταγράφει σε γενικές γραμμές αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε συνάρτηση με το συνεχιζόμενο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον και το θετικό επενδυτικό κλίμα.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση για τα εν λόγω δάνεια από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Περαιτέρω, τα τελευταία δύο τρίμηνα (το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και το πρώτο τρίμηνο του 2019) η αύξηση στην ζήτηση δανείων για επιχειρήσεις καταγράφεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με το τι αναμενόταν με βάση τις προσδοκίες των τραπεζών.

Οι αυξημένες πάγιες επενδύσεις, η ανάγκη αύξησης των αποθεμάτων και κεφαλαίων κίνησης, η μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων, η αναδιάρθρωση χρέους καθώς και οι συγχωνεύσεις ή εξαγορές και η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι υπόλοιποι παράγοντες παρέμειναν αμετάβλητοι.

Όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οι τράπεζες στην Κύπρο αναμένουν ότι η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις θα καταγράψει περαιτέρω αύξηση, αν και σε μικρότερο βαθμό από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά

Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά συνεχίζει να καταγράφει συνεχόμενες αυξήσεις . Η αύξηση που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν στο βαθμό που αναμενόταν από τις τράπεζες το προηγούμενο τρίμηνο.

Όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά παρουσίασαν αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Σε γενικές γραμμές, η συνεχιζόμενη σθεναρή οικονομική ανάπτυξη, η συνεπακόλουθη μείωση της ανεργίας και η μικρή αύξηση στους μισθούς φαίνεται να συνεχίζουν να στηρίζουν την αύξηση στις επενδύσεις για στεγαστικούς σκοπούς.

Σημειώνεται ότι, για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι τράπεζες στην Κύπρο αναμένουν περαιτέρω αύξηση στην καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά, σε μεγαλύτερο βαθμό από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ζήτηση για καταναλωτικά

Η καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο παρέμεινε αμετάβλητη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης των εν λόγω δανείων.

Όλοι οι παράγοντες που συνέβαλαν στη ζήτηση των καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητοι.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η καθαρή ζήτηση των καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο αναμένεται να καταγράψει αύξηση.

Η αύξηση στη ζήτηση δανείων σημειώνεται ενόσω τα κριτήρια των τραπεζών παραμένουν αμετάβλητα.

Της Γεωργίας Χαννή