You are here

Προβληματισμός στην Κύπρο για κυρώσεις εναντίον Huawei

31/05/2019 06:55

Προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί στον κλάδο τηλεπικοινωνιών όσον αφορά τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να επιφέρουν στην εγχώρια αγορά οι αμερικανικές κυρώσεις, που δέχεται τον τελευταίο καιρό η κινέζικη εταιρεία Huawei.

Ο κινέζικος κολοσσός Huawei που δραστηριοποιείται διεθνώς, διαθέτει εργασίες και στην Κύπρο και διατηρεί συνεργασίες τόσο με τη Cyta, όσο και με ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας παρέχοντας εξοπλισμό και άλλες υπηρεσίες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι συνέπειες των διεθνών κυρώσεων κατά της Huawei δεν αποκλείεται να επεκταθούν και στον εγχώριο κλάδο τηλεπικοινωνιών.

Οι αρμόδιοι φορείς παρουσιάζονται επιφυλακτικοί αποφεύγοντας να προβούν επί του παρόντος σε εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο επηρεασμού της τοπικής αγοράς και των συνεργαζόμενων με τη Huawei εταιρειών τηλεπικοινωνίας που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Παράλληλα, φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής παρακολουθώντας την εξέλιξη και την πορεία των γεγονότων σε σχέση με την εταιρεία.

Πηγές του κλάδου τηλεπικοινωνιών εκφράζουν εκτιμήσεις ότι το ζήτημα δεν έχει λήξει και πως έπεται συνέχεια σε ότι αφορά τις πιέσεις προς την κινέζικη εταιρεία Huawei.

Εκτιμούν εντούτοις, ότι πρόκειται για καθαρά οικονομικό θέμα που αφορά στον διεθνή ανταγωνισμό με την Κίνα και στην προσπάθεια ελέγχου της κινέζικης εταιρείας η οποία συνεχίζει να επεκτείνεται.

Ρευστά τα δεδομένα

Ο επίτροπος ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων Γιώργος Μιχαηλίδης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι πρόκειται για θέμα το οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα καταλήξει καθώς τα δεδομένα είναι ρευστά.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, σημείωσε ότι ακολουθούνται οι ευρωπαϊκές οδηγίες χωρίς να λαμβάνονται οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα.

«Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με την εταιρεία, παρά μόνο εξετάζει θέματα ασφάλειας της τεχνολογίας 5G», σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Αβραάμ Λιου, εκπροσώπου της κινεζικής εταιρίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, «η τεχνολογία 5G της Huawei έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές ανάγκες και προκλήσεις».  

Ο κ. Μιχαηλίδης, πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο επηρεασμού της εγχώριας αγοράς μετά τον αποκλεισμό της εταιρείας από οποιαδήποτε συνεργασία με την Google, σημειώνοντας ότι το εν λόγω θέμα αφορά βασικά την αγορά κινητών, ζήτημα στο οποίο η ίδια η Huawei υποστηρίζει ότι έχει και άλλες επιλογές.

Ενδεικτικά, ο ιδρυτής της Huawei Ρεν Τζενγκφέι, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα για την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) «δεν επηρεάζεται» από τα αμερικανικά μέτρα εναντίον της και πως η εταιρεία διαθέτει άλλες λύσεις, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ «υποτιμά» την εταιρεία.

Διαθέτει Plan B η Cyta

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση του πιλοτικού δικτύου 5G της Cyta, ο ανώτερος διευθυντής τεχνολογιών και πληροφορικής του οργανισμού Χρύσης Φοινιώτης, σχολίασε το θέμα της στοχοποίησης της Huawei με την οποία η Cyta συνεργάζεται για την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού και άλλων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Φοινιώτη, για την ανάπτυξη του δικτύου 5G η Cyta συνεργάζεται με δύο προμηθευτές, ένας εκ των οποίων είναι η Huawei. Αναγνώρισε ότι γίνεται πολύς θόρυβος σε σχέση με την εταιρεία, η οποία όπως επεσήμανε, δεν συνεργάζεται μόνο με τη Cyta αλλά με όλους τους κολοσσούς τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η Cyta βρίσκεται σε επαφή τόσο με άλλους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών όπως η Vodafone στην Ελλάδα, που επίσης συνεργάζεται με τη Huawei, όσο και με την ίδια την κινέζικη εταιρεία

Σημείωσε ότι ο προμηθευτής έχει κληθεί με σκοπό να μελετηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη ο οργανισμός διαθέτει εναλλακτικό πλάνο ενεργειών.

Κυρώσεις από ΗΠΑ, αποκλεισμός από Google

Σε μια από τις τελευταίες πράξεις των κυρώσεων εναντίον της Huawei, ο αμερικανικός κολοσσός Google, με το λειτουργικό Android του οποίου είναι εφοδιασμένα τα περισσότερα smartphones στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα κόψει κάθε δεσμό με τη Huawei.

Η ανακοίνωση της Google, ακολούθησε απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τις εξαγωγές αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων σε κινεζικές εταιρείες που η κυβέρνησή του θεωρεί ότι εγείρουν κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ έχει περιληφθεί και η Huawei.

Η απόφαση της Google σημαίνει πως ο κινεζικός όμιλος Huawei, δεν θα διαθέτει εφεξής πρόσβαση σε ευρέως διαδεδομένες υπηρεσίες, όπως μεταξύ άλλων, η πλατφόρμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail ή η εφαρμογή Google Maps.
 
Η Huawei σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη ενάντια στις αμερικανικές κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικές.

Ο κινεζικός κολοσσός Huawei, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην αγορά των smartphones και αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων διεθνώς.

Της Μαρίας Χαμπή