You are here

Παρέμβαση προεδρικού για προϋποθέσεις Γιολίτη

03/06/2019 06:54

Το προεδρικό  παρενέβη και η αξίωση της προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ Έμιλυς Γιολίτη να αποσυρθούν οι ιδιωτικές ποινικές αγωγές υπαλλήλων της αρχής εναντίον των μελών του ΔΣ του οργανισμού, πριν γίνουν οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες, φαίνεται να τίθεται στο περιθώριο.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch, φέρουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει υποδείξει στη διοίκηση της ΑΗΚ να δώσει συνέχεια στο διάλογο που ο ίδιος έχει ξεκινήσει με τις ηγεσίες των μεγάλων συντεχνιών, πάνω σε δύο βασικά σκέλη.

Στην εφαρμογή της συμφωνίας πλαίσιο που είχε συνομολογηθεί τον Μάιο του 2018 μεταξύ υπουργείου οικονομικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στη διατήρηση μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ του συμπληρωματικού ταμείου υγείας που ισχύει στον οργανισμό με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Οι συντεχνίες από την πλευρά τους δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενόσω ο διάλογος με την εργοδοτική πλευρά θα είναι σε εξέλιξη, κάτι το οποίο έθεσαν οι ηγεσίες των οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ στη συνάντηση τους με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο, ακολούθησαν οι δηλώσεις της κ. Γιολίτη στο ΚΥΠΕ που προκάλεσαν την αντίδραση των συντεχνιών με αποτέλεσμα να υπάρξει υποτροπή στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε στη StockWatch ότι η άτυπη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη με τον ΠτΔ προβλέπει έναρξη διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων κλαδικών συντεχνιών με τη διοίκηση του οργανισμού, τόσο σε σχέση με την αποκατάσταση των μισθών, όσο και με τη διατήρηση του ταμείου υγείας που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ.

Αναφερόμενος στην αξίωση και προϋπόθεση που έθεσε η πρόεδρος της αρχής προς τους εργαζόμενους για απόσυρση των ατομικών προσφυγών εναντίον των μελών του ΔΣ της αρχής με αφορμή την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις αποκοπές μισθών και ωφελημάτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι οι προσφυγές αυτές έγιναν ατομικά από επηρεαζόμενους υπαλλήλους.

 «Δεν προσέφυγαν στο δικαστήριο οι συντεχνίες», υπέδειξε, τονίζοντας ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα αναμένει το αποτέλεσμα της απόφασης που θα εκδώσει η ολομέλεια του ανωτάτου, μετά τις εφέσεις που έχει υποβάλει η νομική υπηρεσία εκ μέρους του κράτους, ως εργοδότη».

«Επομένως δεν υπάρχει βάση στην αξίωση της προέδρου της ΑΗΚ»,  παρατήρησε ο γγ της ΣΕΚ εκφράζοντας την ελπίδα ότι «ο διάλογος των εκπροσώπων των εργαζομένων θα ξεκινήσει από εκεί που έχει τελειώσει στη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη».

Ειδικότερα για το θέμα των υφιστάμενων ταμείων υγείας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί κατά τη συνάντηση με τον ΠτΔ παραπέμπει στη συζήτηση του θέματος μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων με τον κάθε ημικρατικό οργανισμό ξεχωριστά.

Στόχος, λένε, είναι να μην περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων που προκύπτουν από τη διαχρονική λειτουργία αυτών των ταμείων, τα οποία ουσιαστικά θα πρέπει να προσφέρουν συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πέραν του ΓεΣΥ.

Αντιδρούν οι εργοδοτικές οργανώσεις

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, επέκριναν έντονα τις συντεχνίες στην ΑΗΚ, με αφορμή τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων τους για λήψη δυναμικών μέτρων, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους για αποκατάσταση των μισθών και διατήρησης του ταμείου υγείας.

Η γενική διευθύντρια εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου υποστήριξε ότι τυχόν ικανοποίηση των αιτημάτων των συντεχνιών χωρίς να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές δυνατότητες της αρχής, θα προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στον οργανισμό που θα κληθεί να βγάλει από τα ταμεία του δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκαταστήσει μισθούς και ωφελήματα.

Χαρακτήρισε πρόκληση για το σύνολο των πολιτών την απειλή για λήψη δυναμικών μέτρων και ενδεχόμενης διακοπής της παροχής ενέργειας εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις υποδεικνύουν προς τις συντεχνίες σεβασμό στον κώδικα και στη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται για τυχόν δυναμικά μέτρα σε ουσιώδεις υπηρεσίες και οργανισμούς και καλούν το συνδικαλιστικό κίνημα ν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή θέληση.

Του Λεύκου Χρίστου