You are here

Εφαρμόζουν μέση λύση για καταχρηστικές ρήτρες

11/06/2019 13:39

Στη μέση λύση κατέφυγε τελικά η επιτροπή εμπορίου σε ότι αφορά την προσπάθεια για επέκταση της προστασίας φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες, αλλάζοντας το τελικό κείμενο της σχετικής πρότασης νόμου, ώστε να πλησιάζει στις εισηγήσεις του υπουργείου οικονομικών και του συνδέσμου τραπεζών.

Με την πρόταση νόμου, η προστασία έναντι καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις, επεκτείνεται τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και πολύ μικρές εταιρείες, που εισέρχονται και σε επιχειρηματικές συμβάσεις με εμπόρους και προμηθευτές, πέραν από συμβάσεις με αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα.Στόχος της επιτροπής είναι η πρόταση νόμου να τεθεί προς ψήφιση στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής.

Με βάση το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, πολύ μικρές επιχειρήσεις που καλύπτονται από τη νομοθεσία, θα θεωρούνται όσες πληρούν δύο εκ των τριών κριτηρίων που είναι: ενεργητικό που δεν υπερβαίνει τις €700 χιλ., κύκλος εργασιών που δεν υπερβαίνει το €1 εκ. και αριθμός απασχολουμένων που δεν υπερβαίνει τα 3 άτομα.

Η αρχική πρόταση προέβλεπε προστασία έναντι καταχρηστικών ρητρών για πολύ μικρές επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν ξεπερνά τα €2 εκ., το ενεργητικό είναι μέχρι €1 εκ. και ο αριθμός απασχολουμένων μέχρι 5 άτομα. Η πρόταση άλλαξε στην πορεία με την επιτροπή να συζητά για κάλυψη εταιρειών με κύκλο εργασιών που δεν ξεπερνά το €1,2 εκ., το ενεργητικό τους φτάνει μέχρι το €1 εκ. και ο αριθμός εργαζομένων δεν ξεπερνά τους τέσσερις.

Το υπουργείο οικονομικών στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής είχε υποστηρίξει τη μείωση των εν λόγω ορίων ώστε οι εταιρείες που θα καλύπτονται από τη νομοθεσία να έχουν κύκλο εργασιών μέχρι €600 χιλ., ενεργητικό μέχρι €0,5 εκ. και μέχρι δύο εργαζόμενους, ώστε να εφαρμόζεται σε πιο περιορισμένο αριθμό πολύ μικρών επιχειρήσεων και όχι στο 90% των επιχειρήσεων του τόπου.

Καλύπτονται ανησυχίες για κυμαινόμενη επιβάρυνση

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που εκφράστηκαν τόσο εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών όσο και εκ μέρους του συνδέσμου τραπεζών σε σχέση με πρόνοια που καθιστά καταχρηστική τη ρήτρα κυμαινόμενης επιβάρυνσης, στο τελικό κείμενο σημειώνεται ότι αυτή θα θεωρείται καταχρηστική, εκτός σε περίπτωση που ήταν αποτέλεσμα απαίτησης του δανειολήπτη.

Παράλληλα, διαγράφεται πλήρως εδάφιο άρθρου της πρότασης νόμου αναφορικά με τις εξουσίες του δικαστηρίου, σε σχέση με το οποίο είχαν επίσης διατυπωθεί αντιδράσεις.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό σημείωμα που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, κατέστη αναγκαίο να επανεξεταστούν οι διατυπώσεις σχετικά με το ρόλο των δικαστηρίων επειδή εγέρθηκε θέμα ενδεχόμενης συνταγματικότητας της αρχικής διατύπωσης σε σχέση με παρέμβαση στο ρόλο της δικαστικής εξουσίας.

Με βάση το τελικό κείμενο όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ενσωμάτωση τελευταίων εισηγήσεων εκ μέρους του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ 4 μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Οι αλλαγές φαίνεται να αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών που είχαν εκφράσει το υπουργείο οικονομικών και ο σύνδεσμος τραπεζών προκειμένου οι προωθούμενες ρυθμίσεις αναφορικά με την επέκταση της προστασίας φυσικών και νομικών προσώπων από καταχρηστικές ρήτρες να κερδίσουν την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Της Μαρίας Χαμπή