You are here

Eurobank: Τέλος Ιουλίου «κληρώνει» για το mega deal

12/06/2019 11:11

Για τις 31 Ιουλίου προγραμματίστηκε η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών όσον αφορά στη 10ετή ανάληψη διαχείρισης των NPEs της τράπεζας. Η «προίκα» στην FPS και γιατί αποτελεί «κλειδί» για το ύψος του συνολικού τιμήματος. Τα προσδοκώμενα έσοδα.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το mega deal που επιδιώκει να κλείσει η Eurobankγια την πώληση του 80% της FPS καθώς και των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης δύο τιτλοποιήσεων, με δέλεαρ τη 10ετή ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures-NPEs) της.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι τρεις επενδυτές που πέρασαν στη β' φάση του διαγωνισμού (PIMCO, doBank, Elliott-Bain) ενημερώθηκαν ότι η κατάθεση των τελικών τους προσφορών προγραμματίστηκε για την 31η Ιουλίου. Θα έχουν, επομένως, ενάμιση μήνα στη διάθεσή τους για να διεξάγουν λεπτομερή έλεγχο, μέσω του Virtual Data Room.

«Κλειδί» για την τιμολόγηση του deal αποτελεί η 10ετής ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών της ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), με την οποία «προικίζει» την FPS η Eurobank, πριν την πώληση του 80% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Διαθέτοντας τη διαχείριση του συνόλου των NPEs της Eurobank, των δανείων που αποτελούν τα καλύμματα των δύο εν εξελίξει τιτλοποιήσεων (Pillar, Cairo) καθώς και χαρτοφυλακίων που ανήκουν σε τρίτους, η FPS θα εμφανίσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις των συμβούλων πώλησης, στη 10ετία αθροιστικά έσοδα της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ.

Η τελική εκτίμηση για τα αναμενόμενα έσοδα καθώς και το περιθώριο EBITDA θα οριστικοποιηθεί αφού καθοριστούν οι προμήθειες διαχείρισης και υπεραπόδοσης, τις οποίες θα χρεώνει για μια 10ετία η FPS στην τράπεζα. Το σίγουρο είναι ότι από την πώληση του 80% της FPS, η τράπεζα θα εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκώμενων εσόδων από τις τρεις σπονδυλωτές συναλλαγές, που ενέχει το mega deal.

Με πολύ χαμηλότερα ποσά αναμένεται να τιμολογηθούν οι ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης για τις δύο τιτλοποιήσεις που θα κληθεί να αγοράσει, επίσης, ο προτιμητέος επενδυτής.

Σημειώνεται ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα αγοράσει το σύνολο των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης του project Pillar (σ.σ. τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ) καθώς και το 20% με 25% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης του project Cairo.

Η Eurobank προσδοκά ότι θα εισπράξει μεταξύ 450 με 500 εκατ. ευρώ και θα αποενοποιήσει «κόκκινα» δάνεια 9,5 δισ. ευρώ, με μια προϋπολογισμένη ζημιά από τις δύο τιτλοποιήσεις που δεν θα ξεπεράσει τα 1,4 δισ. ευρώ, εφόσον ο SSM εγκρίνει το προτεινόμενο μέγεθος των τίτλων πρώτης και ενδιάμεσης διαβάθμισης.

Ο στόχος που έχει θέσει η τράπεζα για το τέλος της φετινής χρονιάς είναι τα NPEs να υποχωρήσουν στα 6,6 δισ. ευρώ, ήτοι στο 16% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ στο τέλος της τριετίας (2021) προβλέπεται να μειωθούν στα 3,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 8,8% των συνολικών χορηγήσεων.

Πηγή: Euro2day