You are here

Bild: Οι Πράσινοι αναδεικνύονται σε καθοριστικό παράγοντα της γερμανικής πολιτικής σκηνής

13/06/2019 06:55

Η εφημερίδα "Bild" σε δημοσίευμα με τίτλο «H νικηφόρα προέλαση των Πρασίνων στις δημοσκοπήσεις προχωρά. Και αυτό ανοίγει ξαφνικά εντελώς νέες δυνατότητες κυβερνητικών σχημάτων», αναφέρεται  στα αποτελέσματα  δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Ερευνών ΙNSA για λογαριασμό της εφημερίδας.

Mε βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων βελτιώνει για μία ακόμη φορά τα ποσοστά του κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, βρισκόμενο έτσι για πρώτη φορά στην πρώτη θέση προτίμησης μεταξύ των γερμανικών κομμάτων με 26,5%.

Σε ό, τι αφορά την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU – CSU), καταγράφεται πτώση κατά δύο μονάδες στο ποσοστό της, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στο 24%.

Απώλεια μίας μονάδας σημειώνουν και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SDP), συγκεντρώνοντας ποσοστό 13%, ενώ με μισή μονάδα λιγότερη από ό, τι σε άλλες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς λαμβάνει 7,5%.

Ελαφρά ενίσχυση καταγράφουν αντίθετα τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος  AfD, που με μισή ποσοστιαία μονάδα επιπλέον ανεβαίνει στο 13,5%.

Με βάση αυτήν την εικόνα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ισχύς των Πρασίνων παρέχει πλέον τη δυνατότητα συγκρότησης ενός κυβερνητικού σχήματος συνασπισμού που δεν ήταν μέχρι πρότινος εφικτό.

Αυτό αφορά μία πιθανή συνεργασία των προπορευόμενων με τους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές ή εναλλακτικά, με τους Σοσιαλδημοκράτες και τη γερμανική Αριστερά. Στην πρώτη  περίπτωση τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό 50,5%, ενώ το δεύτερο σχήμα των τριών εταίρων συγκεντρώνει το 47%.

Εκείνο που προκύπτει από τα συγκεκριμένα δημοσκοπικά δεδομένα –σχολιάζει η Bild- είναι ότι η Ένωση CDU – CSU δεν μπορεί πλέον να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς τη σύμπραξη του κόμματος των Πρασίνων, οι οποίοι αναδεικνύονται έτσι σε καθοριστικό παράγοντα, αφού τα δύο κόμματα που συναποτελούν τον μεγάλο, κυβερνητικό συνασπισμό δεν διαθέτουν πλέον –δημοσκοπικά- την πλειοψηφία.

Όπως σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής της INSA «Οι Πράσινοι αυτήν την στιγμή βρίσκονται κυρίως σε ό, τι αφορά τη δυναμική τους, στην καλύτερη θέση. Μετά τις βουλευτικές εκλογές θα ήταν πιθανόν να οριστεί από εκείνους ο  Καγκελάριος. Χωρίς και εναντίον των Πρασίνων δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση. Η ισχύς των Πρασίνων καθιστά και πάλι εφικτό το σχηματισμό αριστερών πλειοψηφιών».

ΚΥΠΕ