You are here

Στο σκαμνί η Επιτροπή Ανταγωνισμού

13/06/2019 07:09

Στο σκαμνί βάζουν την επιτροπή προστασίας ανταγωνισμού (ΕΠΑ) το προεδρικό, τα κόμματα και έγκριτοι νομικοί, με αφορμή την απροειδοποίητη έφοδο λειτουργών της επιτροπής στα γραφεία του ιατρικού συλλόγου (ΠΙΣ).

Κάποιοι νομικοί διατυπώνουν την κάθετη διαφωνία τους με την αυτεπάγγελτη ενέργεια της ΕΠΑ ενώ άλλοι εκφράζουν τη διαφωνία τους με την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο όλο ζήτημα.

Μαρκίδης: Η ΕΠΑ έριξε λάδι στη φωτιά

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης με δηλώσεις του στη StockWatch εξέφρασε την άποψη ότι η ενέργεια της ΕΠΑ αντίκειται της κοινής λογικής.

«Το ΓεΣΥ», είπε, «είναι ένα άκρως ευαίσθητο θέμα το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη επί μήνες και με την πράξη της αυτή, η επιτροπή έριξε λάδι στη φωτιά».

Ο κ. Μαρκίδης διευκρίνισε ότι η ΕΠΑ δικαιούται με βάση τις πρόνοιες  που της παρέχει η νομοθεσία να διενεργεί έρευνα κι αν θεωρεί ότι η επίμαχη έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί είναι δικαίωμα της, «αλλά η άσκηση αυτού του δικαιώματος», είπε, «υπόκειται σε κριτική».

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι αν η ΕΠΑ δεν μπορεί να διορθώσει μία λανθασμένη ενέργεια, κατά την άποψη του, είναι θέμα δικό της και ο καθένας, σημείωσε, θα μπορεί να την κρίνει. 

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο οποιοσδήποτε πολίτης έχουν δικαίωμα να κρίνουν και τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Βελάρης: Nα μετοικήσει από την Αφρική στην ΕΕ

Ο νομικός Κώστας Βελάρης με δηλώσεις του στη StockWatch, παραθέτει τη δική του ερμηνεία, υποδεικνύοντας ότι η ΕΠΑ, πρωτίστως είναι ευρωπαϊκό όργανο, ανεξάρτητο και λειτουργεί με βάση τα θέσμια της ΕΕ και την κουλτούρα της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι δεν είναι δουλειά της οποιασδήποτε εξουσίας να αναμειγνύεται στη διεξαγωγή μίας έρευνας η οποία γίνεται στο πλαίσιο προστασίας του ανταγωνισμού.

«Είναι καιρός και η εκτελεστική εξουσία και όχι μόνο, να μετοικήσει από την καρδιά της Αφρικής, λίγο πιο κοντά προς την Ευρώπη», υποστήριξε ο κ.Βελάρης.

Η ΕΠΑ θα συνεχίσει την έρευνα

Η πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου, με δηλώσεις της χθες στα ΜΜΕ, πριν από την αντίδραση του ΠτΔ, ο οποίος χαρακτήρισε την αυτεπάγγελτη έρευνα της επιτροπής «αχρείαστη και ατυχέστατη», ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία της έρευνας που έχει ξεκινήσει, θα συνεχιστεί.

Η Επιτροπή διερευνά κατά πόσο ο συντονισμός της δράσης των γιατρών από τον ΠΙΣ, για μη ένταξη στο ΓεΣΥ, αποτελεί στρέβλωση στην ιδιωτική τους βούληση για τον τρόπο δράσης τους στην αγορά ιατρικών υπηρεσιών.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από άτομα που έχουν γνώση των προθέσεων της ΕΠΑ, σημείωσαν ότι για την επιτροπή η διεξαγωγή έρευνας αποτελεί μονόδρομο.

Εξήγησαν ότι τυχόν αναστολή της αυτεπάγγελτης έρευνας, θα πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία της ΕΠΑ.

Υποστήριξαν ότι η απόφαση της αιφνιδιαστικής έρευνας στα γραφεία του ΠΙΣ, ήταν αποτέλεσμα ανώνυμων καταγγελιών προς την ΕΠΑ, οι οποίες είδαν και το φώς της δημοσιότητας.

Οι καταγγελίες αυτές, λένε, έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά του ΠΙΣ και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε, για να εμποδίσει με αθέμιτους ίσως τρόπους, τα μέλη του να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Πάντως, η έρευνα, όπως δήλωσε χθες στη StockWatch, η πρόεδρος της ΕΠΑ, «γίνεται για να διαπιστωθεί κατά πόσο αποφάσεις ή ενέργειες του ΠΙΣ παρακωλύουν τον ανταγωνισμό».

Η επιτροπή, επικαλείται τις πρόνοιες του άρθρου 3 των νόμων περί προστασίας του ανταγωνισμού του 2008 και 2014, με βάση τις οποίες, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να παραβιάζονται αν στοιχειοθετηθούν οι καταγγελίες και οι πληροφορίες που έχει εξασφαλίσει η ΕΠΑ. 

Θεωρεί ότι η αυτεπάγγελτη έρευνα είναι νομότυπη καθώςο ΠΙΣ εντάσσεται στον ορισμό της ένωσης επιχειρήσεων, ως σύλλογος, που εκπροσωπεί τα εμπορικά συμφέροντα αυτόνομων επιχειρήσεων και λαμβάνει αποφάσεις ή συνάπτει συμφωνίες προς προώθηση των συμφερόντων αυτών.

Με βάση την ιδιότητα αυτή του ΠΙΣ, η ΕΠΑ δικαιούται να συγκεντρώσει ακόμη και απόρρητες πληροφορίες και εμπιστευτικά έγγραφα. 

Ο ΠΙΣ ανακοίνωσε χθες ότι θα κινηθεί νομικά σε βάρος της ΕΠΑ χαρακτηρίζοντας την όλη ενέργεια της υποτιμητική και απρόσμενη.

Ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι η έρευνα της ΕΠΑ στον ΠΙΣ προκαλεί αχρείαστη ένταση την ώρα της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλλεται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την παρέμβαση της ΕΠΑ «ατυχέστατη» και «αχρείαστη».

Αγγελίδης: Aψυχολόγητη η ενέργεια της ΕΠΑ

Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης, σχολιάζοντας την αντίδραση του ΠτΔ, τη χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένη.

Η ενέργεια της ΕΠΑ, υποστήριξε, «ήταν αχρείαστη, αψυχολόγητη, εκτός χρόνου και τόπου».

Διερωτήθηκε ο κ. Αγγελίδης κατά πόσο ο χαρακτήρας του ΠΙΣ, ως ενός συλλόγου ιατρών, θα μπορούσε να διαμορφώσει παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Οι γιατροί εδώ και δεκαετίες λειτουργούν σε αυτό τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δεν τσακώθηκαν και ούτε προκάλεσαν οποιαδήποτε προβλήματα, είπε ο κ. Αγγελίδης.

Το ΔΣ του ΠΙΣ, σημείωσε, διατύπωσε με ευθύτητα τις απόψεις του δημόσια και εξέφρασε την αντίθεση του σε κάποια θέματα που αφορούν στο ΓεΣΥ. 

Διερωτήθηκε κατά πόσο «αυτή η δημοσιοποίηση των θέσεων του ΠΙΣ δικαιολογείται να εκλαμβάνεται ως παρακίνηση των μελών του για να παραβιάζουν το νόμο περί ανταγωνισμού».

Ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, δηλώνει ότι η ουσία του επίμαχου αυτού θέματος, είναι σε ποιο βαθμό ο ΠτΔ και γενικότερα η εκτελεστική εξουσία, έχουν δικαίωμα να σχολιάζουν τις ενέργειες ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους, που έχουν σχέση με την ΕΕ.

«Θεωρώ ότι τα σχόλια που άκουσα είναι καλοδεχούμενα.  Άλλωστε βρισκόμαστε σε δημοκρατία και αλίμονο αν ο κόσμος δεν μπορεί να σχολιάζει την εκτελεστική εξουσία ή τους ανεξάρτητους θεσμούς», παρατήρησε ο κ. Δημητριάδης.

Του Λεύκου Χρίστου