You are here

Ήρθε δεύτερη η Κύπρος για φιλοξενία ELA

13/06/2019 11:29

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ότι η Μπρατισλάβα θα φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA), με την Λευκωσία να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση λήφθηκε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Απασχόληση, την Κοινωνική Πολιτική, την Υγεία και τους Καταναλωτές, στην οποία οι Υπουργοί εγκρίνουν τυπικά τον κανονισμό για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας.

Προσφορά για την φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας υπέβαλε και η Κύπρος.

Η Μπρατισλάβα επιλέχθηκε με 15 ψήφους από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών στο Συμβούλιο  ενώ η Λευκωσία ήρθε 2η με 7 ψήφους, ακολουθούν η υποψηφιότητα της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας με 3 και 3 ψήφους αντίστοιχα.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου EPSCO στο Λουξεμβούργο σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής που συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στις 14 Μαρτίου 2019.

Η Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα στην Εργασία, Marianne Thyssen, χαιρέτισε την απόφαση.

«Συγχαίρω την πόλη της Μπρατισλάβα και την κυβέρνηση της Σλοβακίας για την επιλογή της να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας», σημείωσε.

«Από την αρχή της εντολής μου, έχω καταστήσει μια δίκαιη κινητικότητα εργασίας βασική προτεραιότητα. Η ελεύθερη κυκλοφορία ενισχύει την ανάπτυξη, βοηθά τις επιχειρήσεις να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται και δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ταλέντα τους - αλλά πρέπει να διαχειρίζεται καλά. Αυτό απαιτεί κανόνες που να είναι δίκαιοι, σαφείς και αποτελεσματικά επιβαλλόμενοι. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας είναι το κόσμημα στο στέμμα αυτής της εργασίας. Θα υποστηρίξει την κινητικότητα των εργαζομένων και θα παράσχει στα κράτη μέλη της ΕΕ τα μέσα που χρειάζονται για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους και την καταπολέμηση της κατάχρησης», τόνισε.

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ και είμαι βέβαιη ότι η μετάβαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας στην Μπρατισλάβα θα είναι εξίσου ομαλή και γρήγορη. Η Αρχή θα αρχίσει να λειτουργεί από τις Βρυξέλλες από τον Οκτώβριο μέχρις ότου μετακομίσει στην πόλη υποδοχής της. Ανυπομονώ να δω την Αρχή να εγκατασταθεί και να αρχίσει τις εργασίες της από τη Μπρατισλάβα το συντομότερο δυνατόν.

Ο Πρόεδρος Juncker ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ιδέα μιας ευρωπαϊκής αρχής εργασίας στη διεύθυνση του κράτους της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2017. Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για την ίδρυση μιας Αρχής Εργασίας το Μάρτιο του 2018 και το Φεβρουάριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία. Μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα και το Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα τον κανονισμό για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες μετά την υπογραφή και δημοσίευσή του. Αυτή η νέα Αρχή θα εξασφαλίσει ότι οι κανόνες της Ένωσης για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού θα εφαρμόζονται με δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό τρόπο. Μετά τη σημερινή τελική έγκριση του ιδρυτικού κανονισμού, θα τεθεί σε λειτουργία το 2019 και θα λειτουργήσει με πλήρη ισχύ μέχρι το 2024. Στις 16 Οκτωβρίου 2019 θα παρουσιαστεί η επιλογή του διοικητικού συμβουλίου και του προγράμματος εργασίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας.

Η επιλογή της έδρας της Αρχής έγινε με κοινή συμφωνία των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, ακολουθώντας μια διαδικασία και κριτήρια που υιοθετήθηκαν από τα ίδια τα κράτη μέλη. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη υποχρεώθηκαν να υποβάλουν προσφορά για την υποδοχή της Αρχής μέχρι τις 6 Μαΐου 2019, αναφέροντας λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα κριτήρια και διευκρινίζοντας τους προσφερόμενους όρους.

Γ.Χ.