You are here

Καμπανάκι δημοσιονομικού συμβουλίου για «χρυσά» διαβατήρια

13/06/2019 11:54

Τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού εάν συνεχιστεί και διευρυνθεί το επενδυτικό πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων εξέφρασε ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της εαρινής έκθεσης του δημοσιονομικού συμβουλίου, κληθείς να απαντήσει εάν θα πρέπει να τερματιστεί το πρόγραμμα, είπε ότι «εάν σταματήσει απότομα θα δημιουργήσει προβλήματα, εάν αφεθεί να διευρυνθεί και παραταθεί θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στους υπόλοιπους τομείς που θα διαφανούν όταν θα έρθει η κρίση στον κατασκευαστικό τομέα και δεν θα μπορούν οι άλλοι τομείς να καλύψουν το κενό».

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, στην καλύτερη περίπτωση δεν θα μπορούν οι υποδομές της χώρας να προσφέρουν άλλη γη, οπότε το ερώτημα είναι τι θα γίνουν οι  χιλιάδες επαγγελματίες όπως οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, εάν σταματήσει αυτή η δραστηριότητα», σημείωσε.

Σημείωσε ότι η δημιουργία μόνιμων δαπανών με την υπόθεση ότι τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τον τομέα θα είναι επίσης μόνιμα αποτελούν το βασικό κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και πιθανόν παραβίασης του «Κριτηρίου Αναφοράς Δαπανών».

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η παρατεταμένη ενίσχυση του τομέα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας επιδεινώνοντας την ανταγωνιστικότητα τους.

Στοιχεία από πρόσφατη μελέτη του υπουργείου οικονομικών αναδεικνύουν την αυξανόμενη εξάρτηση της οικονομικής ανάπτυξης στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «το μερίδιο των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων/κατασκευών μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων, ως ποσοστό στο σύνολο των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα, έχει αυξηθεί σημαντικά φθάνοντας το 37.7% το 2018 σε σύγκριση με 19.5% το 2015».

Παράλληλα όπως έχει υπολογιστεί, περίπου το ένα δέκατο της συσσωρευτικής αύξησης στο ΑΕΠ της περιόδου 2016-2018 προήλθε από την άμεση επίδραση του υπό αναφορά προγράμματος. Για την ίδια περίοδο η μελέτη εκτιμά ότι «οι επενδύσεις που διενεργήθηκαν για αξιοποίηση των προνοιών του προγράμματος οδήγησαν στη δημιουργία 2 χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «η Κύπρος ήταν γεωργική οικονομία και όταν το 1974 έγινε ο πόλεμος εισάχθηκαν καινούργια μοντέλα και ανακαλύψαμε την τουριστική βιομηχανία. Αμέσως είδαμε να σβήνει η γεωργική βιομηχανία να κλείνουν εργοστάσια ρούχων, παπουτσιών και άλλα. Σε περίπτωση που τερματιζόταν η δραστηριότητα της τουριστικής βιομηχανίας σε 2-3 χρόνια θα λέγαμε ότι δημιουργήσαμε μια φούσκα και σκοτώσαμε τις μόνιμες βιομηχανίες μας».

Ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας φούσκας στον κατασκευαστικό τομέα  εξηγώντας ότι «στα αρχικά στάδια αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων μόνο στο συγκεκριμένο τομέα, τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρούνται γενικές αυξήσεις στη γη, στα ενοίκια ειδικά στις περιοχές που αναπτύσσονται τα πολυώροφα κτήρια όπως στη Λεμεσό».

«Δικαιολογημένα» σημείωσε «προκαλούνται αντιδράσεις διότι αυξάνεται το κόστος διαβίωσης χωρίς να αυξάνονται οι μισθοί ενώ « η κυβέρνηση λόγω πίεσης λαμβάνει μέτρα και σχέδια στήριξης με δημοσιονομικό κόστος, τα οποία δύσκολα θα μπορούσε να σταματήσει  σε περίπτωση επιβράδυνσης του κατασκευαστικού τομέα».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «είναι καθαρά θέμα πολιτικών αποφάσεων ο περιορισμός του επενδυτικού προγράμματος» και επανέλαβε ότι οι «κίνδυνοι είναι εμφανείς και αυξάνονται».

Της Ηρώς Ευθυμίου