You are here

Αυστηρή προειδοποίηση Ρέγκλιγκ για παροχές και κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

13/06/2019 15:15

Στην αυστηρή προειδοποίηση ότι οι εκταμιεύσεις των κερδών επί ελληνικών ομολόγων και η υλοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους έχει ως προϋπόθεση τη διατήρηση και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, απηύθυνε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των διοικητών του ESM. 

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει πληρωμές των ANFAs και SMPs, υπό τον όρο ότι τηρεί τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις”, ξεκαθάρισε. 

“Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι παρομοίως συνδεδεμένα με τη τήρηση των μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε.

“Η δέσμευση με το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% και η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΟΝΕ είναι προαπαιτούμενο”, ξεκαθάρισε. 

Σε σχέση με τις αποκλίσεις επί των δημοσιονομικών στόχων, λόγω των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση και ψήφισε το κοινοβούλιο, ο Κλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε ότι οι φόβοι που είχε εκφράσει επιβεβαιώθηκαν στην έκθεση για τη ενισχυμένη εποπτεία. 
Ο ίδιος δήλωσε ότι σημειώνει την πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι παρά τα μέτρα ο στόχος του 3,5% θα τηρηθεί, δήλωσε ότι “είμαστε στο μέσο του έτους και όλα αυτά είναι εκτιμήσεις”, αλλά “είμαστε βέβαιοι για το ρίσκο να χαθεί ο στόχος του 3,5% με σημαντικό περιθώριο”. 

Επεσήμανε ότι όποια κυβέρνηση εκλεγεί στη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα. 

Επέκρινε σφόδρα τις ελληνικές αρχές για το γεγονός ότι κατά παράβαση των δεσμεύσεων δεν συνεννοήθηκαν και δεν συμβουλεύθηκαν τους θεσμούς πριν από τις παροχές και τις αλλαγές στις συντάξεις. 

Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, που επίσης έγινε χωρίς διαβούλευση, προειδοποίησε ο Κ. Ρέγκλιγκ.

ΚΥΠΕ