You are here

Άνοιγμα κεφαλαίων Brexit ζητούν οι βουλευτές

14/06/2019 16:59

Κάλεσμα προς την κυβέρνηση να ανοίξει σε βάθος συζητήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις του Brexit για την Κύπρο, απηύθυναν κατά τη σημερινή συζήτηση στο κεφάλαιο Δ’ της ολομέλειας οι βουλευτές.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το θέμα των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο και το καθεστώς τους μετά το Brexit.

Απαντώντας σε αναφορές των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, διαβεβαίωσε ότι η αμοιβαιότητα που προνοούν όσα έχουν συμφωνηθεί, εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα μετά το Brexit. Χαρακτήρισε απολύτως ικανοποιητική την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα της πατρίδας, των πολιτών και των εμπορευομένων.

Τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η μετάβαση στη μετά Brexit εποχή ενώ, σε σχέση με τη γνωμοδότηση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για αποχώρηση των βρετανικών βάσεων από τον Άγιο Μαυρίκιο, σημείωσε ότι πρόκειται για ζήτημα το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί από τη νομική υπηρεσία και να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις στον κατάλληλο χρόνο.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι οι βρετανικές βάσεις δεν έχουν άμεση σχέση με το Brexit καθώς είναι εκτός των ευρωπαϊκών εδαφών. Διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ μόνο ως εδάφη συγκεκριμένου κράτους και πως ούτε η κυπριακή Δημοκρατία αλλά ούτε και η Μεγάλη Βρετανία αποδέχονταν την ένταξή τους ως εδάφη της κυπριακής Δημοκρατίας, γ’ αυτό και παρέμειναν εκτός ΕΕ. «Είναι άλλο εάν για πολιτικούς λόγους, θέλουμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα με τη Βρετανία», είπε.

Ο κ Κυπριανού αναφέρθηκε σε ομοιότητες και διαφορές της Κύπρου με την υπόθεση του Αγίου Μαυρικίου. Σημείωσε ότι το άνοιγμα του θέματος του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, θα πρέπει να αποφασισθεί σε επίπεδο εθνικού συμβουλίου προσθέτοντας, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η Κύπρος, είναι η κατοχή.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η Κύπρος θα επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, από το Brexit, ιδιαίτερα χωρίς συμφωνία και τόνισε την ανάγκη να συζητηθούν σε βάθος οι επιμέρους επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στη χώρα.

Σημείωσε ότι μια από τις παρενέργειες έχει να κάνει με τις βρετανικές βάσεις, διερωτώμενος τι δικαιώματα θα έχουν οι κάτοικοι των βάσεων, εάν θα προστατεύεται το κοινοτικό κεκτημένο στις περιοχές και εάν θα επιστρέψουμε σε καθεστώς αποικιοκρατίας.

«Οι διαβεβαιώσεις ότι θα λυθούν τα προβλήματα, δεν μας καθησυχάζουν», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει άμεσα το θέμα των βάσεων στη διαπραγμάτευση με το Ην. Βασίλειο, πριν την κατάληξη σε συμφωνία και να διαπραγματευθεί την αλλαγή του καθεστώτος των βάσεων για να ολοκληρωθεί η από-αποικιοποίηση, όπως είπε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου τόνισε ότι είναι καιρός να απαλλαγούμε από τις βρετανικές βάσεις.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη υποστήριξε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις για να σκήσουμε πιέσεις στο Λονδίνο προωθώντας τις θέσεις μας σε σχέση με τις βρετανικές βάσεις και θέτοντας χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσής τους.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του λαού έναντι του κόστους του Brexit και πως θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά.

Ο εισηγητής του θέματος Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τις επιπτώσεις του Brexit τόσο γενικότερα, όσο και ειδικότερα σε σχέση με το καθεστώς των βρετανικών βάσεων.

Της Μαρίας Χαμπή