You are here

Εξοικονόμηση €20 εκ. φέρνει στα ταμεία η πολυομβρία

15/06/2019 06:40

Στα πολλά θετικά που έφερε η φετινή πολυομβρία περιλαμβάνεται και η εξοικονόμηση €20 εκ. για τα κρατικά ταμεία, λόγω της μειωμένης χρήσης των αφαλατώσεων, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος αναπτύξεως υδάτων Χαράλαμπο Χατζηπάκκο.

Με βάση τα στοιχεία του τμήματος αναπτύξεως υδάτων, η φετινή βροχόπτωση είναι η δεύτερη καλύτερη από το 1900. Η πρώτη καλύτερη ήταν  το 1968 με 1969 με 828 χιλιοστά βροχόπτωσης ενώ η φετινή είναι γύρω στα 750 χιλιοστά, δηλαδή περίπου ενάμιση φορά η κανονική.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο κ. Χατζηπάκκος, εξήγησε ότι «λόγω των αυξημένων αποθεμάτων επιφανειακού νερού στα φράγματα του ενιαίου σχεδίου νοτίου αγωγού (ΕΣΝΑ, η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης κατά το 2019 θα περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό, για κάλυψη των υδρευτικών αναγκών, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν €20 εκ. σε σχέση με τα προηγούμενα έτη που οι μονάδες αφαλάτωσης ήταν σε πλήρη λειτουργία».

Η αντίστροφη μέτρηση όμως για τις πληρότητες των φραγμάτων άρχισε ήδη λόγω και της χρήσης του νερού αλλά και της εξάτμισης του κάτω από τις ψηλές θερμοκρασίες που ήδη άρχισαν να επικρατούν. Όσο περισσότερο νερό έχει ένα φράγμα τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση του όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, εξήγησε.

Μέχρι χθες, σε όλα τα φράγματα είχαν εισρεύσει 259 εκ. κ.μ νερού ανεβάζοντας την πληρότητα τους στο 92% σε σχέση με μόλις 22% που ήταν την αντίστοιχη περσινή μέρα.

Σχετικά με την υποχώρηση της στάθμης του νερού στα φράγματα μέχρι το τέλος του χρόνου ο κ. Χατζηπάκκος είπε ότι μέχρι τέλος του χρόνου, τα αποθέματα νερού στα φράγματα του νότιου αγωγού (που δεν περιλαμβάνει όλα τα φράγματα) θα κατέλθουν στα 133 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ή 60% της χωρητικότητας τους από 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ή 89,7% της χωρητικότητας τους, που είναι σήμερα.

Η στάθμη νερού στα φράγματα της Πάφου θα κατέλθει τέλος του χρόνου στα 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ή 70% της χωρητικότητας τους, από 70,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού ή 98,4% της χωρητικότητας τους που είναι σήμερα.

Το 2019 υπολογίζεται ότι θα καταναλωθούν για άρδευση από τα φράγματα του νότιου αγωγού 35 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ενώ από τα φράγματα της Πάφου 32 εκ. κυβικά μέτρα, είπε ο κ. Χατζηπάκκος.

Για την ύδρευση υπολογίζεται να καταναλωθούν 53 εκ. κυβικά μέτρα νερού από τις αφαλατώσεις και 27,5 εκ.κυβικά μέτρα νερού από τα φράγματα του ενιαίου σχεδίου νότιου αγωγού.

Της Ηρώς Ευθυμίου