You are here

Στα €26 δισ. οι εγγυημένες καταθέσεις τραπεζών

19/06/2019 10:06

Στα €26 δισ. ανέρχονται οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το 2018 παρουσιάζοντας μικρή μείωση από το 2017.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων είναι μόλις €65,8 εκ.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα της ΕΤΑ, το επίπεδο προστασίας των καταθέσεων στην ΕΕ είναι εναρμονισμένο σε €100.000 (ή ισοδύναμο ποσό στο τοπικό νόμισμα) και αυτό το ποσό είναι εγγυημένο ανεξαρτήτως του τρέχοντος επιπέδου των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων οποιουδήποτε συστήματος εγγύησης των καταθέσεων (ΣΕΚ).

Το ποσό των διαθέσιμων οικονομικών μέσων ενός ΣΕΚ δεν έχει καμία επίπτωση στο επίπεδο της εγγύησης αυτής και, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διαθέσιμα εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης της εγγύησης.

Το σύνολο των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες το 2018 ανήλθε στα €47,9 δισ. Ως εκ τούτου, οι εγγυημένες καταθέσεις ήταν το 54,3% του συνόλου των καταθέσεων.

Το 2017 το σύνολο των εγγυημένων καταθέσεων ήταν €26,2 δισ., εκ των οποίων τα €16,8 δισ. αφορούσαν τις εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα τη ΣΚΤ. Επί του συνόλου των καταθέσεων, υπήρχε εγγύηση για το 53% των καταθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε δεδομένα σχετικά με δύο βασικές έννοιες της οδηγίας για τo σύστημα εγγύησης των καταθέσεων: Διαθέσιμα οικονομικά μέσα και καλυμμένες καταθέσεις. Η EBA δημοσιεύει τα στοιχεία αυτά σε ετήσια βάση, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων σε ολόκληρη την ΕΕ προς όφελος των καταθετών, των αγορών, των διαμορφωτών πολιτικής και των κρατών μελών.

Τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία που παρασχέθηκαν για τις 31 Δεκεμβρίου 2018 δείχνουν ότι 32 από σύνολο 43 συστημάτων εγγυήσεων(ΣΕΚ) στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους από τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Αυτό προκύπτει από τις εισφορές που καταβάλλουν τα μέλη των εν λόγω ΣΕΚ, προκειμένου να επιτευχθεί το επιτόκιο 0,8% των καλυμμένων καταθέσεων που καθορίζονται στο σύστημα έως τον Ιούλιο του 2024.

Για πέντε ΣΕΚ, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα μειώθηκαν κυρίως επειδή τα ΣΕΚ υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια τους για να αποζημιώσουν τους καταθέτες κατά τη διάρκεια του 2018. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το επιδιωκόμενο επίπεδο του 0,8% των καλυμμένων καταθέσεων έχει ήδη επιτευχθεί από 17 από τα 43 ΣΕΚ.

Της Γεωργίας Χαννή