You are here

Αμφισβητεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό το κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

20/06/2019 06:41

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας υπέβαλε πρόταση στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι οι προσαρμογές στη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TUIK) για τον υπολογισμό του πληθωρισμού ήταν πρωτοφανείς και έπληξαν την αξιοπιστία της.

Στην ενέργεια του αυτή που στόχευε να δοθεί απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών Berat Albayrak, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Gursel Tekin ζητούσε να ενημερωθεί κατά πόσον ο Υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την TUIK να περιορίσει την αύξηση του πληθωρισμού «φανταστικά».
 
"Δεδομένου ότι τα ποσοστά αύξησης των μισθών συνδέονται με την αύξηση του πληθωρισμού, όταν ο αριθμός που έχει ανακοινωθεί δεν είναι σύμφωνος με τον πραγματικό πληθωρισμό, αδικούνται εκατομμύρια εργαζόμενοι", αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης.
 
"Οι πρωτοφανείς πρακτικές των στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο βλάπτουν την αξιοπιστία της TUIK", αναφέρει ο κ. Tekin στην πρότασή του.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της TUIK, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε 19,5% τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας πτωτική τάση, από τον Οκτώβριο του 2018 όταν εκτινάχθηκε σε υψηλό δέκα ετών στο 25% μετά την κρίση της τουρκικής λίρας.

ΚΥΠΕ