You are here

Δημοψήφισμα επί οποιασδήποτε συμφωνίας του Brexit ζητά ο Κόρμπιν

20/06/2019 06:45

Πιο κοντά στην υιοθέτηση του δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit ως πολιτικής προτεραιότητας μετακινήθηκε το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν μετά από την απογευματινή συνεδρίαση του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου.

Όντας υπό πίεση από στελέχη και μέλη του κόμματος, ο κ. Κόρμπιν υιοθέτησε πρόταση για δημοψήφισμα επί της όποιας συμφωνίας με την ΕΕ εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Μέχρι τώρα ο κ. Κόρμπιν άφηνε να εννοηθεί ότι δε θα ήθελε ένα δημοψήφισμα επί μιας συμφωνίας για την έξοδο από την ΕΕ που θα βασιζόταν στη δική του πρόταση για μαλακό Brexit. Το σχέδιο των Εργατικών προβλέπει μία τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους και στενή σχέση με την ενιαία αγορά.

Ο ηγέτης των Εργατικών είπε στους σκιώδεις υπουργούς του ότι το κόμμα έχει δεσμευθεί πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit ως τη «μοναδική σοβαρή συμφωνία» που θα μπορούσε να κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών.

Στη συνέχεια ο κ. Κόρμπιν απέρριψε το Brexit χωρίς συμφωνία ως καταστροφή για την οικονομία της χώρας.

Αναφερόμενος, τέλος, στην προοπτική νέου δημοψηφίσματος είπε ότι «είναι τώρα σωστό να απαιτήσουμε οποιαδήποτε συμφωνία να τεθεί σε μια λαϊκή ψηφοφορία». Υποστήριξε ότι αυτό συνάδει με την επίσημη πολιτική του κόμματος όπως υιοθετήθηκε στο φθινοπωρινό συνέδριο των Εργατικών.

«Το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να περιέχει πραγματικές επιλογές τόσο για τους ψηφοφόρους της εξόδου όσο και της παραμονής. Αυτό ασφαλώς θα εξαρτηθεί από το κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο κ. Κόρμπιν, ικανοποιώντας τουλάχιστον ενώ ένα βαθμό τα στελέχη του κόμματος που τον κατηγορούν ότι αποφεύγει να στηρίξει το δεύτερο δημοψήφισμα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αυτή η θέση θορυβεί τους Εργατικούς βουλευτές σε επισφαλείς εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν υπέρ του Brexit. Με επιστολή τους προς τον κ. Κόρμπιν ορισμένοι αυτοί οι βουλευτές τον καλούσαν να μην εισακούσει το αίτημα για στήριξη του δεύτερου δημοψηφίσματος.

ΚΥΠΕ