You are here

Στον τοίχο η κυβέρνηση για εκτόξευση τιμών εισιτηρίων

20/06/2019 13:16

Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκαλεί η εκτόξευση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων που κατηγορούν το κράτος για αδράνεια και μη λήψη των απαραίτητων μέτρων μετά το κλείσιμο αεροπορικών εταιρειών.

Σε δήλωσή του στη βουλή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι οι πολίτες φωνάζουν, οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται αλλά η κυβέρνηση έχει «λουφάξει» σε σχέση με τα αυξημένα αεροπορικά ναύλα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών διακηρύσσοντας ότι οι πολίτες θα έχουν περισσότερες επιλογές και ότι θα υπάρχει ανταγωνισμός που θα οδηγήσει στην μείωση των τιμών των εισιτηρίων. Το αποτέλεσμα είπε, ήταν να επωφεληθεί μια εταιρεία και μαζί με άλλες να φτιάξουν καρτέλ ανεβάζοντας τις τιμές.

«Η κυβέρνηση λειτουργεί ως προστάτης και προαγωγός μεγάλων συμφερόντων μεγάλων εταιρειών» είπε. «Γι΄αυτό φαγώθηκαν να ιδιωτικοποιήσουν τη Cyta και την ΑΗΚ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι να κυριαρχήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στους στρατηγικούς τομείς των τηλεπικοινωνιών και του ηλεκτρισμού με καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες, κάτι στο οποίο όπως είπε, θα σταθεί εμπόδιο το ΑΚΕΛ.

Ενδεχόμενο καρτέλ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, απέστειλε επιστολή προς την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο παρέμβασης της στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχέση με τις υψηλές τιμές που παρατηρούνται σε αεροπορικά εισιτήρια ειδικά για προορισμούς όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τα σχετικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, ο κ. Νεοφύτου αφού διατύπωσε τον σεβασμό του στην ανεξαρτησία της ΕΠΑ, είπε «αυτά είναι τα ζητήματα που αυτεπάγγελτα έχει, κατά την ταπεινή μου άποψη, και αρμοδιότητα και ευθύνη η ΕΠΑ να επέμβει γιατί είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει».

«Κατ’ εμέ», είπε, «είναι θέμα που θα κρίνει η Επιτροπή αν πρέπει να το εξετάσει ή όχι, δεν θέλω να προκαταλάβω είτε την απόφαση τους αυτεπάγγελτα να το εξετάσουν ή να πάρουν οποιαδήποτε μέτρα και με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της Αρχής θα πω την άποψή μου: Υπάρχει, πρώτον, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, δεύτερον θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρχει καρτέλ μεταξύ του ολιγοπωλίου των αεροπορικών αερογραμμών που δραστηριοποιούνται με έδρα το αεροδρόμιο της Λάρνακας και σε δεύτερη μοίρα το αεροδρόμιο της Πάφου».

«Είναι απαράδεκτο ένα εισιτήριο μέχρι την Αθήνα να είναι πιο ακριβό από το να βρεις εισιτήριο να πας Νέα Υόρκη. Απαράδεκτα πράγματα και πρέπει και θεωρώ ότι η Πολιτεία έχει τους μηχανισμούς να δράσει», πρόσθεσε.

Έστειλε και «πολιτικό μήνυμα», όπως είπε, προς όσους επιχειρηματικά έχουν τη δράση τους με πελάτες τους Κύπριους ταξιδιώτες και τους Κύπριους καταναλωτές λέγοντας ότι «όσοι δείχνουν ασέβεια εκμεταλλευόμενοι είτε ολιγοπώλια είτε δεσπόζουσα θέση, αυτές δεν είναι σωστές επιχειρηματικές πρακτικές και θα την πληρώσουν γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση».

«Οι καταναλωτές και η αγορά, αλλά και οι εποπτικές αρχές, μπορεί να καθυστέρησαν μπορεί να ολιγώρησαν, θα βρεθούν λύσεις και οι ζημιωμένοι θα είναι αυτοί που ενώ είχαν δεσπόζουσα θέση θεώρησαν ότι μπορεί να την εκμεταλλευτούν για πρόσκαιρα υπερκέρδη, αγνοώντας ότι υπάρχει και το αύριο και ο επόμενος μήνας και ο επόμενος χρόνος και ο καταναλωτής αυτόν που τον εκμεταλλεύεται, όταν έχει άλλες επιλογές δεν θα τον ξαναχρησιμοποιήσει», κατέληξε.

Ευκαιρία για αισχροκέρδεια

Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες είδαν ευκαιρία για αισχροκέρδεια χαρακτηρίζοντας κούφιες οι υποσχέσεις του υπουργού οικονομικών όταν έκλειναν οι Κυπριακές Αερογραμμές«Υπάρχει πλέον καθολική κατακραυγή για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Ανέβηκαν οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια, με τις εταιρείες να εκμεταλλεύονται το κλείσιμο της Cobalt και να στοχεύουν στην παραγωγή θεόρατων κερδών», σημειώνει.

Τονίζεται ότι από την πλευρά των κυβερνώντων δεν γίνεται καμία προσπάθεια προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές για ακόμα μια φορά να είναι αυτοί που θα πληρώσουν την νύφη.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί το υπουργείο Συγκοινωνιών να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια, προκειμένου οι εταιρείες να επαναφέρουν τις τιμές τους σε λογικά επίπεδα.

Κρύβεται η κυβέρνηση

Το Κίνημα Αλληλεγγύη σημειώνει ότι τα πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους ελλαδικούς προορισμούς, αποδεικνύουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις ανάγκες των καταναλωτών μετά το κλείσιμο της Cobalt.

«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη κρύβεται πίσω από τους νόμους της αγοράς για να δικαιολογήσει την αδράνεια της και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού προφανώς έχει αποτύχει διότι οι τιμές αυξάνονται αντί να μειώνονται και θυμίζουν τιμές υπερατλαντικών ταξιδιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινήματος.

«Το υπουργείο Συγκοινωνιών απρόθυμο να ρυθμίσει το θέμα, αντιμετωπίζει πλέον τόσο τη μήνι των επιχειρηματικών συνδέσμων Κύπρου – Ελλάδας και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για τις πανάκριβες τιμές, όσο και των καταναλωτών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για αναψυχή τη θερινή περίοδο», προστίθεται.

«Καλούμε την κυβέρνηση σε πρώτο στάδιο να λάβει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και σε δεύτερο στάδιο να ακολουθήσει τα χνάρια της Ελλάδας και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχορήγηση μέρους του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων των Κυπρίων πολιτών προς τις χώρες της ΕΕ. Καλούμε επίσης της κυβέρνηση να απευθυνθεί στην ΕΕ για να εντάξει την ακτοπλοϊκή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας σε κάποιο ειδικό πρόγραμμά της», σημειώνεται.

Να παρέμβει η ΕΠΑ

Η Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζει ότι θα πρέπει η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού να ερευνήσει κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και να παρέμβει εκεί που υπάρχει στρέβλωση σε βάρος του καταναλωτή.

«Ως Συμμαχία Πολιτών συμφωνούμε με τις εισηγήσεις του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας, ο οποίος προτείνει αύξηση των πτήσεων από Κύπρο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις αεροπορικές εταιρείες, να δοθούν κίνητρα σε ξένες αξιόπιστες αεροπορικές εταιρείες για να εντάξουν στο πτητικό πρόγραμμα τους τα δρομολόγια Κύπρος, Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  αλλά και  να μειωθούν οι φόροι στα αεροδρόμια για τα δρομολόγια Κύπρου – Ελλάδας», σημειώνεται.

Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα και να επανέλθουν οι τιμές σε λογικά επίπεδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, σημείωσε ότι το κίνημα επαναφέρει την πρότασή του για μείωση ή απάλειψη τελών αεροδρομίου/πτήσης σε ότι αφορά ταξίδια προς την Ελλάδα. Όπως είπε, η πρόταση  που δεν είχε συζητηθεί καν όταν κατατέθηκε το Σεπτέμβριο του 2017, επιβάλλεται να εξεταστεί.

Χαμηλά οι τιμές

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες κρατούν τις τιμές για Ελλάδα σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ACTA.

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων για την Ελλάδα, ο ACTA ενημερώνει το κοινό ότι «στα ταξιδιωτικά γραφεία θα βρουν τιμές για πολλά αεροδρόμια της Ελλάδας με απευθείας πτήσεις σε αρκετά ελκυστικές τιμές».

Ο Σύνδεσμος προτρέπει τους κύπριους ταξιδιώτες να προγραμματίζουν τα ταξίδια τους νωρίς για να βρίσκουν φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Ελλάδα και ειδικότερα για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που οι τιμές είναι πιο ακριβές για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με τον ACTA, οι διοργανωτές ταξιδίων της Κύπρου με τις ναυλωμένες πτήσεις τους για την Ελλάδα προσφέρουν ταξιδιωτικά πακέτα σε πολύ ελκυστικές τιμές που αρχίζουν από €459, συμπεριλαμβανομένου αεροπορικού εισιτηρίου και διαμονής.