You are here

Για πώληση 5 χιλ. ακίνητα των τραπεζών

25/06/2019 07:09

Στους μεγαλύτερους μεσίτες και πωλητές ακινήτων στην Κύπρο έχουν μετατραπεί μέσα σε λίγα χρόνια οι τράπεζες, έχοντας στη διάθεση τους πέραν των πέντε χιλιάδων ακινήτων.

Τα στοιχεία που ανακοινώνουν κατά καιρούς οι τραπεζικοί οργανισμοί και η ΚΕΔΙΠΕΣ, που κληρονόμησε τα ακίνητα του Συνεργατισμού, δείχνουν τη ραγδαία συγκέντρωση ακινήτων στους ισολογισμούς των τραπεζών και τη μετατροπή τους – σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα – σε διαχειριστές ακίνητης περιουσίας.

Το ύψος των ακινήτων που έχει συσσωρευτεί από τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ξεπερνά τα €2 δισ. και προέκυψε κυρίως από την παραχώρηση ακινήτων από χρεώστες, έναντι διαγραφής των δανείων τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων αφορά αγροτεμάχια και οικόπεδα, ενώ σημαντικός αριθμός ακινήτων περιλαμβάνει εμπορικά ακίνητα και, σε μικρότερο βαθμό, οικιστικά.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων της οικονομικών αποτελεσμάτων ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων (REMU) διαχειρίζεται 1542 ακίνητα συνολικής λογιστικής αξίας €1,5 δισ. έναντι 1530 τέλος του 2018.

Η Τράπεζα πέτυχε πωλήσεις ακινήτων αξίας πέραν των €100 εκ. τον τελευταίο χρόνο.

Από το σύνολο των 1542 ακινήτων, τα 915 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια, 275 γραφεία και άλλα εμπορικά ακίνητα, 197 οικιστικά, 119 βιοτεχνίες και βιομηχανίες, 35 ξενοδοχεία και ένα ακίνητο υπό κατασκευή.

Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2019 η REMU ολοκλήρωσε την πώληση ακινήτων €30 εκ. καταγράφοντας κέρδη €4 εκ.

Η APS Dept Servicing Cyprus, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της στη StockWatch, διαχειρίζεται 800 ακίνητα της Ελληνικής Τράπεζας συνολικής αξίας €250 εκ. με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τεμάχια γης ενώ μικρότερος αριθμός αφορά εμπορικά και οικιστικά ακίνητα.

H APS διαχειρίζεται παράλληλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ελληνικής συνολικής αξίας €1,8 δισ.

Όπως λέχθηκε πρόσφατα στη βουλή, η Altamira διαχειρίζεται πέραν από τα δάνεια €7,4 δισ. της πρώην ΣΚΤ και όλα τα ακίνητα του Συνεργατισμού που φτάνουν τους 3 χιλ. τίτλους συνολικής εκτιμώμενης αξίας περίπου €600 εκ.

Συνολικά 2.100 τίτλοι ακινήτων αποκτήθηκαν έναντι χρέους δανειοληπτών και η αξία τους εκτιμάται στα €260 εκ. Παράλληλα, 570 επενδυτικά ακίνητα εκτιμάται ότι έχουν αξία €130 εκ.

Στο σύνολο των 3 χιλ. περιλαμβάνονται 45 ακίνητα μικτής χρήσης, εκτιμώμενης αξίας €32 εκ., καθώς επίσης 163 ακίνητα ιδίας χρήσης του Συνεργατισμού αξίας €83 εκ. και 107 ακίνητα αξίας €102 εκ. για τα οποία διατηρεί δικαίωμα αγοράς η Ελληνική Τράπεζα.

Της Γεωργίας Χαννή