You are here

Εύθραυστες ισορροπίες στα διοικητικά Ελληνικής

27/06/2019 07:17

Ρευστές και εύθραυστες είναι οι ισορροπίες που θα διαμορφώνονται στα διοικητικά της Ελληνικής Τράπεζας ενόψει της τακτικής συνέλευσης των μετόχων που είναι προγραμματισμένη στις 24 Ιουλίου.

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΗΒ, ενέκρινε ομόφωνα όλα τα ψηφίσματα για αλλαγές στο καταστατικό, ενώ ένα ψήφισμα δεν έλαβε το 75% που χρειαζόταν για να εγκριθεί.

Η συνέλευση έδωσε έστω ένα μικρό στίγμα των μελλοντικών εξελίξεων σε ότι αφορά τα διοικητικά πράγματα της Ελληνικής.

Σημειώνεται ότι χθες ήταν το πρώτο «συναπάντημα» των πέντε νέων μεγαλομετόχων της Ελληνικής, μετά τη διαμόρφωση του νέου μετοχολογίου που έχει προκύψει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ. 

Το αποτέλεσμα που προέκυψε από την έγκριση των οκτώ από το σύνολο των εννέα ειδικών ψηφισμάτων για αντίστοιχες τροποποιήσεις του καταστατικού της τράπεζας, έδειξε ότι υπήρξαν μεν συγκλίσεις, αλλά την ίδια ώρα, διαφάνηκε ότι μεταξύ των πέντε μεγαλομετόχων, υπάρχουν και αποκλίσεις.

Οι συγκλίσεις ήταν τουλάχιστον χθες, σαφώς πολύ περισσότερες, αν ληφθεί υπόψη ότι τα οκτώ ειδικά ψηφίσματα που ήθελαν ενισχυμένη πλειοψηφία των παρευρισκομένων μετόχων που εκπροσωπούσαν το 78,45% του συνόλου των μετοχών υιοθετήθηκαν ομόφωνα.

Τα ειδικά ψηφίσματα για να εγκριθούν στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης ενός οργανισμού με βάση το νόμο περί εταιρειών, χρειάζονται ενισχυμένη πλειοψηφία 75% των παρευρισκομένων μετόχων.Το μόνο ειδικό ψήφισμα που δεν πέρασε, ήταν αυτό που αφορούσε στο διορισμό προσωρινών συμβούλων.

Οι πληροφορίες έφεραν χθες έναν από τους μεγαλομετόχους της ΗΒ, που κατέχει ποσοστό πέραν του 20% να καταψήφισε το εν λόγω ψήφισμα, το οποίο, με βάση ανακοίνωση της τράπεζας, έλαβε ποσοστό 70% αντί 75% που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για να εγκριθεί.

Οι ισορροπίες στο επικείμενο νέο ΔΣ της Ελληνικής, φαίνεται εκ των πραγμάτων, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των τεκταινόμενων εν εξελίξει παρασκηνιακών ζυμώσεων, ότι θα είναι ιδιαίτερα λεπτές και οριακές.  Θα εξαρτηθούν από το βαθμό σύμπραξης και συμφωνίας των δύο μεγαλομετόχων, Δήμητρα και Wargaming, που έχουν μαζί περισσότερες μετοχές από ότι οι άλλοι τρεις μεγαλομέτοχοι.

Διαφορετικά, οι αποφάσεις θα εξαρτώνται από τις συμμαχίες της Δήμητρα ή της Wargaming με τουλάχιστον δύο από τους μικρότερους μετόχους.

Στο απερχόμενο ΔΣ της Ελληνικής, συμμετείχαν βασικά μόνο δύο μεγάλοι μέτοχοι. Η Wargaming και το επενδυτικό ταμείο Third Point.

Μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ο διορισμός του Kristofer Kraus εκπροσώπου της Poppy Sarl, που είναι συνδεδεμένη με την Pimco και είναι ένας εκ των δύο νέων μεγαλομετόχων με ποσοστό 17,30%.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν μεμψιμοιρίες σε ότι αφορά τις διαδικασίες που ακολούθησε το ΔΣ της τράπεζας στο διορισμό του κ. Kraus, εντούτοις, οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι που είναι εκτός συμβουλίου, αποδέχθηκαν σιωπηρώς τον διορισμό.

Με την πλήρωση της μίας εκ των τεσσάρων θέσεων μη ανεξάρτητων συμβούλων, πέραν των δύο εκτελστικών, η έμφαση των μεγαλομετόχων δίνεται στις προτάσεις που κάνουν για τους 7 μη ανεξάρτητους συμβούλους.

Η Δήμητρα Επενδυτική που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος σε ποσοστό μέτοχος της ΗΒ με ποσοστό κοντά στο 21%, έχει ήδη προτείνει για εκλογή στο ΔΣ τέσσερις ανεξάρτητους υποψήφιους.

Η τάση που επικρατεί μέχρι σήμερα είναι ότι όλοι οι μεγαλομέτοχοι θα διεκδικήσουν καρέκλα στα διοικητικά της τράπεζας.

Αυτό που παραμένει, είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι συνέργειες, αν θα γίνουν ή όχι υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει στο ΔΣ εκπροσώπηση, τουλάχιστον από τη μεγάλη πλειονότητα των πέντε κύριων μετόχων.

Οι πληροφορίες φέρουν τη Wargaming, η οποία κατέχει το 20,6% του μετοχικού κεφαλαίου και εκπροσωπείται στο ΔΣ με τρείς μη ανεξάρτητους συμβούλους, να προτείνει για εκλογή τρείς μέχρι τέσσερις υποψήφιους, οι δύο εκ των οποίων θα είναι ανεξάρτητοι και οι άλλοι μη ανεξάρτητοι.

Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους ανεξάρτητους συμβούλους της Wargaming που συμμετέχουν στο ΔΣ, είναι ανώτεροι υπάλληλοι της.

Με βάση τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, το 50% των συμβούλων της Ελληνικής πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. 

Η σύνθεση του ΔΣ της ΗΒ αποτελείται από 13 συμβούλους. Οι δύο θα πρέπει να είναι εκτελεστικοί. Επομένως, τις υπόλοιπες έντεκα διοικητικές θέσεις, αναμένεται να  διεκδικήσουν, βάσει της μέχρι στιγμής πληροφόρησης, μεταξύ 15 και 20 ανεξάρτητοι ή μη υποψήφιοι.

Συμμετοχή στο νέο ΔΣ θα διεκδικήσει και το κυπριακό επενδυτικό ταμείο 7Q. Σημειώνεται ότι η ΕΤΥΚ, με χρήματα του ταμείου προνοίας των μελών της, αγόρασε μεγάλο πακέτο μετοχών της ΗΒ μέσω του εν λόγω επενδυτικού ταμείου.

Η ΕΤΥΚ δεν απέκλεισε ενδεχόμενη συμμετοχή της μέσω του 7Q στο ΔΣ της ΗΒ.

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point, που μέχρι πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατείχε 26,2% και σήμερα περιορίστηκε στο 12,59% φαίνεται ότι με βάση νεώτερες πληροφορίες θα διεκδικήσει συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έφερε το αμερικανικό ταμείο να εγκαταλείπει σταδιακά την επένδυση του στην Ελληνική Τράπεζα.

Στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης συνέλευσης της ΗΒ, διέρρευσε ότι με βάση το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται, φαίνεται ότι πέραν του 50% των υφιστάμενων διοικητικών συμβούλων(πλην των δύο εκτελεστικών), έστω και αν θεωρηθούν επανεκλέξιμοι μετά την υποχρεωτική παραίτηση τους με βάση και τη σχετική τροποποίηση που πέρασε χθες, δεν θα συμμετέχουν στο νέο ΔΣ.

Του Λεύκου Χρίστου