You are here

Τύπος: Άνω κάτω με το νόμο εκποιήσεων

28/06/2019 06:49

Η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου τέθηκαν οι πέντε προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και οι αξίες όλων των ακινήτων που αλλάζουν παγκύπρια, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τα άνω κάτω εάν αλλάξει ο νόμος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου τέθηκαν οι πέντε προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις.  Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων, της Συμμαχίας και της Αλληλεγγύης με την οποία επιβραδύνονται οι διαδικασίες των εκποιήσεων, κάτι που απορρίπτουν οι εισηγητές οι οποίοι θεωρούν πως με την πρόταση θα βοηθηθούν οι αναδιαρθρώσεις από τις τράπεζες. Ο υπουργός οικονομικών, σημειώνεται, έστησε μπλόκο στην όποια προσπάθεια της αντιπολίτευσης, καλώντας τους βουλευτές να αναβάλουν της συζήτηση των προτάσεων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με την Κεντρική η ονομαστική συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές ανά απασχολούμενο μισθωτό κατέγραψε επιβραδυνόμενη αύξηση 0,1% το 2018 μετά από άνοδο 0,7% το 2017 και μετά από σωρευτική μείωση 10,9% την περίοδο2013-2016.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ένας στους πέντε ούτε εργάζεται ούτε σπουδάζει
  • Υφυπουργείο καινοτομίας και επενδυτικός νόμος
  • Καμία αίτηση επιστροφής ΦΠΑ για οικόπεδο νέων
  • Με το Οκ εγγυητών στο «Εστία»

Πολίτης

 «Φοβούνται συνέπειες Κεντρική και Χάρης»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου τέθηκαν οι πέντε προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις. Όπως αναφέρεται, οι ισχυρές ενστάσεις και επιφυλάξεις που διατύπωσαν κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και τράπεζες για τις επιπτώσεις από την υιοθέτηση αλλαγών στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις δεν φαίνεται να ανατρέπουν τη θέση της πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης για προώθηση στην ολομέλεια των σχετικών προτάσεων νόμου πριν από τις θερινές διακοπές. Ο υπουργός οικονομικών ζήτησε από τα κόμματα να περιμένουν την υλοποίηση του σχεδίου Εστία και γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει σχέδιο και για τους δανειολήπτες που θα κριθούν βιώσιμοι.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση της β’ φάσης του τερματικού υγρών καυσίμων της Πετρολίνα στο Βασιλικό, η πλήρης λειτουργία του οποίου προγραμματίζεται εντός του χρονοδιαγράμματος που καθόρισε η κυβέρνηση, δηλαδή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έκδοση ομολόγου – Ellinas Finance
  • Το Εστία φέρνει αναστολή εκποιήσεων
  • Διάλογος με επενδυτές – Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες τους
  • Τρίτο σερί ανόδου – ΧΑΚ

Χαραυγή

 «10,9% μείωση στους μισθούς, αλλά και αύξηση τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας όπου καταγράφει νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το 2018 η οικονομία σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 3,9%, ωστόσο η ονομαστική συνολική δαπάνη για αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές ανά απασχολούμενο μισθωτό αυξήθηκε μόνο κατά 0,1%.  Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις αυξήσεις των μισθών στον δημόσιο τομέα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία κατατίθενται ανά τρίμηνο με εμπιστευτική επιστολή στο υπουργείο οικονομικών από τη βουλή, δείχνουν δραματική αύξηση στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εν αναμονή του σχεδίου Εστία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ένας στους έξι κάτω των 35 ετών βρίσκεται σε παντελή αδράνεια
  • Αναστολή νομικών μέτρων για όσους υποβάλουν αίτηση για το σχέδιο Εστία
  • ΕΚΤ: Πράσινο για τους δύο εκτελεστικούς της Κεντρικής Τράπεζας
  • Έμεινε στα «δεσμεύομαι» το δεύτερο Εστία για όσους θα μείνουν εκτός σχεδίου

Αλήθεια

 «Νέες αξίες ακινήτων»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι οι αξίες όλων των ακινήτων που αλλάζουν παγκύπρια. Οι νέες αξίες θα δημοσιοποιηθούν την προσεχή βδομάδα μέσω της διαδικτυακής πύλης του Κτηματολογίου και θα αλλάξουν πολλά στα υφιστάμενο καθεστώς της κτηματικής βιομηχανίας. Οι αξίες των ακινήτων θα αλλάξουν προς τα κάτω, κάτι που σημαίνει πως ανάλογα θα μειωθούν και οι φόροι που καταβάλλουν οι πολίτες στη βάση της ακίνητης περιουσίας που έχουν.

 «Πρεμιέρα τη Δευτέρα 1η Ιουλίου για το σχέδιο Εστία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η υλοποίηση του πρώτου τμήματος του σχεδίου Εστία που θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό ανακοίνωσε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι βασική πρόνοια του σχεδίου είναι πως από την ημέρα που θα υποβληθεί η αίτηση του δανειολήπτη αναστέλλονται όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον του από τις τράπεζες σε σχέση με τη διαδικασία της εκποίησης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μην αλλάξετε τη νομοθεσία των εκποιήσεων
  • Εκ βάθρων αλλαγές στη διακυβέρνηση της Κεντρικής
  • Θεσμοθέτηση διαλόγου με ξένους επενδυτές – Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • Τέλος του έτους το ιδιόκτητο τερματικό καυσίμων στο Βασιλικό – Πετρολίνα

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΕΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – Ολοκληρώθηκε από το Κτηματολόγιο η γενική επανεκτίμηση, στη δημοσιότητα την άλλη βδομάδα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΗΣ – Επιμένει η αντιπολίτευση για αλλαγές στη νομοθεσία για εκποιήσεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ Β ΜΕΣΩ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – Αποκαλύπτουμε την επιστολή Αναστασιάδη προς Γκουτέρες – Καταγγέλλει τις τουρκικές ενέργειες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ