You are here

Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για λήπτες ΕΕΕ

12/07/2019 16:58

Με ομόφωνη έγκριση κανονισμών από τη βουλή, αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σκοπός των κανονισμών είναι η αλλαγή του πίνακα των κανονισμών του 2014 όπου καθορίζεται το ποσό που χορηγείται για την παροχή στέγασης ανά τετραγωνικό μέτρο σε κάθε επαρχία.

Ειδικότερα, το ποσό παροχής στέγασης ανά τετραγωνικό μέτρο τροποποιείται για την επαρχία Λευκωσίας από 2,80 σε €4,80, για την επαρχία Λεμεσού από (€2,80 σε €4,41, για την επαρχία Λάρνακας από €2,45 σε €3,50, για την επαρχία Πάφου από €1,75 σε €2,94 και για την επαρχία Αμμοχώστου από €2,80 σε €2,94.

Σημειώνεται ότι η έναρξη της ισχύος των κανονισμών, ορίζεται την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα δημοσίευσής τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η αύξηση του επιδόματος ενοικίου θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα, Αύγουστο.

Σύνολο €32 εκ. για επίδομα ενοικίου και τόκο στεγαστικού

Σύμφωνα με την ενημέρωση της επιτροπής εργασίας από την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, από την εφαρμογή των βασικών κανονισμών το 2014 μέχρι σήμερα παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους περίπου €32 εκ. ως επίδομα ενοικίου και ως τόκος στεγαστικού δανείου. Πρόσθετα, παραχωρείται μηνιαίως ποσό γύρω στις €760 χιλ. ως επίδομα ενοικίου και τόκοι στεγαστικού δανείου.

Από το ποσό αυτό, οι €680 χιλ. αφορούν επιδότηση ενοικίου και οι €80 χιλ. αφορούν τόκους στεγαστικών δανείων.

Το 2015 έλαβαν επίδομα στέγασης 2288 οικογένειες, το 2016 5786 οικογένειες, το 2017 6055 οικογένειες και το 2018 5666 οικογένειες. Η συνολική δαπάνη για το 2018 ανήλθε περίπου στα €9.9 εκ.

Ο βασικός νόμος προνοεί μεταξύ άλλων την παροχή ΕΕΕ σε δικαιούχους στη βάση εισοδηματικών, περιουσιακών και άλλων κριτηρίων και σύμφωνα με τις διατάξεις του, το ΕΕΕ συνίσταται από το μηνιαίο ποσό που δύναται να παραχωρηθεί αναφορικά με το ελάχιστο καλάθι διαβίωσης και από το μηνιαίο ποσό που δύναται να παραχωρηθεί αναφορικά με την παροχή στέγασης, που περιλαμβάνει το επίδομα ενοικίου και το επίδομα τόκων στεγαστικού δανείου.

Τα εν λόγω ποσά, καθώς και τα μηνιαία ποσά που παραχωρούνται δύναται με βάση τις πρόνοιες της ίδιας νομοθεσίας να αξιολογούνται κάθε δύο έτη.

Τα ποσά που χορηγούνται για παροχή στέγασης στο πλαίσιο παροχής του ΕΕΕ, καθορίστηκαν στους κανονισμούς του 2014 στη βάση μελέτης που είχε διενεργηθεί περί τα τέλη του 2013 και υπολογίζονται ανάλογα με τις ανάγκες σε στεγαστικό χώρο, σύμφωνα με τη σύνθεση της οικογενειακής μονάδας του δικαιούχου και αφού ληφθούν υπόψη οποιεσδήποτε επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν λόγω αναπηρίας.

Για τον υπολογισμό του τελικού ποσού λαμβάνεται υπόψη και η επαρχία διαμονής του δικαιούχου, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις τιμές ενοικίων και κατοικιών μεταξύ των διάφορων επαρχιών.

Μ.Χ.