You are here

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος εν μέσω σκανδάλων

16/07/2019 17:41

Δημοσιεύματα ερευνητικής ιστοσελίδας έκαναν λόγο για υψηλές δαπάνες σε πολυτελή γεύματα με αστακούς και ανακαινίσεις στην υπουργική του κατοικία, ύψους 63.000 ευρώ.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Francois de Rugy, την Τρίτη, μετά από μία σειρά δημοσιευμάτων ερευνητικής ιστοσελίδας, για τις υψηλές δαπάνες του σε ιδιωτικά γεύματα και τις ανακαινίσεις στην υπουργική του κατοικία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ανάρτησή του στο Facebook ενημερώνει ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ, επειδή «η προσπάθεια που απαιτείται για να παλέψει με τις κατηγορίες σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε πλέον να διαχειριστεί τα υπουργικά του καθήκοντα με "ειρηνικό" τρόπο».

Ο Francois de Rugy, 45 ετών, τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού τον Σεπτέμβριο του 2018, στη θέση του Nicolas Hulot, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε τότε καθώς αισθάνθηκε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν ήταν επαρκώς δεσμευμένος στο πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart, σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του παρέθεσαν περίπου 12 πολυτελή δείπνα, κυρίως σε φίλους τους, στην επίσημη κατοικία του προέδρου του κοινοβουλίου στο κεντρικό Παρίσι, από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

Οι φωτογραφίες με τους τεράστιους αστακούς υπό το φως των κεριών και τον υπουργό να απολαμβάνει το δείπνο του σε ένα τραπέζι στρωμένο με ροδοπέταλα -για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου- εξόργισαν πολλούς στη Γαλλία. Και αυτό σε μια περίοδο που ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να αποτινάξει την ταμπέλα του «προέδρου των πλουσίων», λόγω της πολιτικής του υπέρ των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 63.000 ευρώ για την ανακαίνιση του διαμερίσματος που του παρείχε η κυβέρνηση στη λεωφόρο Σεν-Ζερμέν, πάνω στις όχθες του Σηκουάνα.

Πηγή: Euro2day