You are here

Ανοίγει τη... βεντάλια ο Μητσοτάκης

17/07/2019 11:05

Το... παζάρι με τους θεσμούς και οι στοχευμένες επισκέψεις. Τα τετ α τετ, τα μηνύματα και οι συμβολισμοί. Επιχείρηση για... επαναφορά στην κανονικότητα.

Κινήσεις σε όλα τα μέτωπα επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δέκα μέρες μετά την εκλογική του νίκη και λίγα 24ωρα πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δώσει πρώτος ο ίδιος το παράδειγμα και στους υπουργούς του, θέτει σε εφαρμογή το σύνθημα «ούτε ένα λεπτό χαμένο» και ξορκίζει τα περί «περιόδου προσαρμογής» και τα περί «θερινής ραστώνης», με επιχείρημα και την κοπιαστική διπλή προεκλογική περίοδο. «Δεν έχουμε κανένα περιθώριο χαλαρότητας. Αναλάβαμε μια τεράστια ευθύνη. Γι' αυτό άλλωστε, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, η προετοιμασία είχε ήδη γίνει και το σχέδιό μας άρχισε να ξεδιπλώνεται αμέσως», αναφέρει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δραστηριοποιείται σε πολλά ταμπλό:

Συνεχίζει τις στοχευμένες επισκέψεις στα υπουργεία θέλοντας να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα, ξεκίνησε τις επαφές με τους εταίρους με φόντο τις προαναγγελθείσες φοροελαφρύνσεις και την επιθυμητή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ πραγματοποιεί και συγκεκριμένες συναντήσεις με τους δικούς τους εσωκομματικούς -και όχι μόνο- συμβολισμούς.

Βούληση του πρωθυπουργού είναι, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, να αποδείξει από την αρχή της θητείας του ότι «θα κάνει το παν για να επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα». Στο πλαίσιο αυτό, από τα πρώτα τετ α τετ που είχε ήταν με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη (προχωρώντας στην αποδέσμευση εκατοντάδων αστυνομικών από τη φύλαξη πολιτικών προσώπων), Παιδείας (επανέλαβε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου) και Υγείας (εξήγγειλε άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού).

Στενούς δεσμούς

Μόνο τυχαία εξάλλου δεν ήταν η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί με τις ηγεσίες της Εκκλησίας και του Στρατού, θεσμοί με τους οποίους ανέκαθεν η ΝΔ είχε στενούς δεσμούς. Χθες, είδε για πρώτη φορά με τη νέα του ιδιότητα τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ανακοινώνοντας την έναρξη από μηδενική βάση του διαλόγου Κράτους - Εκκλησίας, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί το Πεντάγωνο, απ' όπου θα εκφράσει την εμπιστοσύνη του στις Ένοπλες Δυνάμεις και θα στείλει νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Παράλληλα, με ζητούμενο την πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, το... παζάρι με τους εκπροσώπους των θεσμών ήδη ξεκίνησε και η παρουσία αυτών στο συνέδριο του Economist αποτύπωσε τη στάση τους απέναντι στις θέσεις της νέας κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, στη συνάντηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε τον απόλυτο σεβασμό του στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και την πίστη του πως με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνησή του, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα η εμπιστοσύνη των δανειστών. Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, σχολιάζοντας την αναφορά του επικεφαλής του ESM στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, δεν τη συσχέτιζαν με τη μείωση του αφορολογήτου (όπως ερμηνεύτηκε), αφού -όπως υποστηρίζουν- ο ίδιος στόχος μπορεί να υλοποιηθεί και με άλλους τρόπους, όπως η δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός θέλει επίσης να διατηρήσει αρραγές το εσωκομματικό πεδίο και γι' αυτό, μετά τον Αντώνη Σαμαρά που είδε κατ' ιδίαν τη Δευτέρα, σήμερα θα πραγματοποιήσει αντίστοιχη συνάντηση και με τον Κώστα Καραμανλή, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής. Η πιο πρόσφατη συνομιλία των δυο τους ήταν τηλεφωνική, το βράδυ των εκλογών, λίγες μέρες μετά την ομιλία-παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Euro2day