You are here

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τους δασμούς

17/07/2019 17:38

Έκκληση να αποφευχθεί η χρήση δασμών απευθύνει το ΔΝΤ σε έκθεση του, τονίζοντας πως έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για να μειωθούν οι παγκόσμιες εμπορικές ανισορροπίες εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων, ενώ εξέδωσε νέα προειδοποίηση για τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων στην παγκόσμια οικονομία.

«Είναι επιτακτικό να αποφύγουν όλες οι χώρες πολιτικές που στρεβλώνουν το εμπόριο» ανέφερε το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση του External Sector Report. «Σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων, χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση για την αντιμετώπιση των επίμονων εμπορικών ανισορροπιών» σημειώνεται στην έκθεση.

«Οι χώρες πρέπει να απέχουν από τη χρήση δασμών για τη ρύθμιση διμερών εμπορικών ισοζυγίων, καθώς έχουν κόστος για το παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, και σε γενικές γραμμές δεν είναι αποτελεσματικοί για τη μείωση των εξωτερικών ανισορροπιών» τονίζει σύμφωνα με το Bloomberg το ΔΝΤ.

Η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζουν εμπορικά πλεονάσματα που είναι υψηλότερα από ότι θα έπρεπε, όπως και η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν ελλείμματα που είναι χαμηλότερα από το ιδανικό επίπεδο.

Πηγή: Euro2day