You are here

Ο Αβραμόπουλος κάλεσε τα κράτη μέλη να εντατικοποιήσουν συζητήσεις για 'προσωρινές ρυθμίσεις' αποβίβασης

19/07/2019 06:37

Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για το μεταναστευτικό, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάλεσε χθες τα κράτη μέλη, να εντατικοποιήσουν τις συζητήσεις για "προσωρινές ρυθμίσεις" για τη διαχείριση αποβίβασης μεταναστών, χτίζοντας πάνω στην εμπειρία της περσινής χρονιάς.

"Καλώ όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία. Αυτή η λύση μπορεί να προσφέρει πραγματική αλληλεγγύη με δομημένο, αποτελεσματικό και ευέλικτο τρόπο", δήλωσε συγκεκριμένα ο Επίτροπος, μιλώντας στον Τύπο μετά το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών στο Ελσίνκι της προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο Φινλανδίας.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος δήλωσε πως "σχετικά με το μεταναστευτικό, τους τελευταίους μήνες, έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξουμε και να συντονίσουμε την εξεύρεση πρακτικών λύσεων αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών για το διάστημα μετά τις αποβιβάσεις".

"Ωστόσο", επεσήμανε, "γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, καθώς η κατάσταση αβεβαιότητας δεν ωφελεί κανέναν και δημιουργεί μόνο εντάσεις".

Σημείωσε ότι "οι προκλήσεις των θαλάσσιων αφίξεων δεν αποτελούν την αποκλειστική ευθύνη μόνο ορισμένων κρατών μελών,  είτε λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, είτε λόγω της προθυμίας τους", τονίζοντας ότι "πρόκειται για την ευθύνη όλων μας και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε συλλογικά".

"Μόνο μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης θα μπορέσουμε να βρούμε πραγματικές, πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις", ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και επεσήμανε ότι "μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, χρειαζόμαστε μια προσωρινή και προβλέψιμη λύση για τις αποβιβάσεις, με βάση τη συλλογική ευθύνη και την αλληλεγγύη".

"Οι συζητήσεις για τις προσωρινές ρυθμίσεις μετά την αποβίβαση ξεκίνησαν ήδη από τη Ρουμανική Προεδρία, αλλά πρόσφατα έχουν εντατικοποιηθεί - και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την εξέλιξη", ανέφερε.

"Καλώ όλα τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία. Αυτή η λύση μπορεί να προσφέρει πραγματική αλληλεγγύη με δομημένο, αποτελεσματικό και ευέλικτο τρόπο. Η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τις προηγούμενες αποβιβάσεις έδειξε ξεκάθαρα ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Μάλιστα, από το περασμένο καλοκαίρι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 800 εθελοντικές μετεγκαταστάσεις", είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

"Προσβλέπω στη συνέχεια των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες", ανέφερε, και διαβεβαίωσε τα κράτη μέλη ότι "είμαστε έτοιμοι να τα υποστηρίξουμε πλήρως επιχειρησιακά και οικονομικά, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών οργανισμών".

"Είναι εμφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές προκλήσεις και προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των κρατών μελών για να πετύχουν απτά αποτελέσματα", κατέληξε ο Επίτροπος.

ΚΥΠΕ