You are here

Τρία νομοσχέδια μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης

22/07/2019 16:23

Το βράδυ η ψήφος εμπιστοσύνης και ακολουθεί η κατάθεση τριών νομοσχεδίων. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και η «γραμμή» της αντιπολίτευσης.

Με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει μπαράζ νομοσχεδίων και την αντιπολίτευση να εξαπολύει τα πρώτα πυρά ολοκληρώνονται σήμερα οι προγραμματικές δηλώσεις. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν εκ νέου στην Ολομέλεια το απόγευμα και το βράδυ θα ακολουθήσει ψήφος εμπιστοσύνης.

Μέχρι τις 10 Αυγούστου που «κλείνει» για λίγες ημέρες η Βουλή η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση τρία νομοσχέδια. Αύριο θα εκλεγούν τα προεδρεία των επιτροπών, ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες συνεδριάσεις.

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα κατατεθεί την Τετάρτη, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος είναι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και η διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων να έχουν ψηφισθεί πριν τα τέλη Ιουλίου και να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια κυλά μέσα σε κλίμα πολιτικού «πολιτισμού» καθώς όλες οι πτέρυγες αποφεύγουν τις προσωπικές αναφορές. Επομένως οι κόντρες έχουν κυρίως ιδεολογικό χαρακτήρα και η συνεδρίαση δεν έχει εντάσεις.

Το λόγο παίρνουν ο ένας μετά τον άλλο υπουργοί της κυβέρνησης, που αναφέρονται στις πρώτες κινήσεις ανά τομέα. Στην κυβερνητική πλευρά έμφαση δίνεται στα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και εμπρός και λιγότερο στις αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως κρατά κλειστά «χαρτιά» σε μία σειρά θεμάτων, όπως είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Μάλιστα για τα θέματα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για κοινοβουλευτικές «μάχες», όπως φαίνεται και από το μπαράζ τοποθετήσεων που κάνουν κορυφαία στελέχη.

Να μιλήσει με σαφήνεια για μία σειρά θεμάτων- όπως οι προσλήψεις – κάλεσε την κυβέρνηση η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Καλώντας την κυβέρνηση να πει μεταξύ άλλων πως θα καλύψει το κενό του 1.8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε ανάλογο ύφος ο Νεκτάριος Σαντορινιός είπε «ποια είναι η πραγματική ατζέντα της νέας κυβέρνησης, το μενού της έχει μόνο μισόλογα και σιωπές».

Στην κοινοβουλευτική «γραμμή» που θα ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής το επόμενη διάστημα αναφέρθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια. «Εμείς θα είμαστε παρόντες και μάχιμοι. Αντιπολιτευόμενοι σθεναρά ότι φτωχαίνει τη χώρα και τον λαό. Συμπολιτευόμενοι με ότι θετικό επιχειρείται» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημείωσε πως «έχουμε απλά αλλαγή σελίδας στο ίδιο βιβλίο που έχετε Ευαγγέλιο. Το βιβλίο αυτό γράφει καπιταλισμός, μνημόνια, βαρβαρότητα». Συνέχισε επισημαίνοντας «ποιόν δουλεύετε; Θα ξαναδώσετε τους μισθούς και τις συντάξεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι; Ποια είναι η κανονικότητα; Ποιους από τους 750 μνημονιακούς νόμους θα καταργήσετε;»

Πηγή: Euro2day