You are here

Μέτρα προστασίας των πλοίων, αλλά όχι κυρώσεις κατά του Ιράν από το Λονδίνο

22/07/2019 20:58

Μέτρα προστασίας των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ και όχι κυρώσεις εναντίον του Ιράν ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, αντιδρώντας στην κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου Stena Impero.

Ο κ. Χαντ επανέλαβε το αίτημα για απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος, λέγοντας ότι το Ιράν δεν είχε «καμία δικαιολογία» και «κανένα δικαίωμα» για την πράξη «κρατικής πειρατείας» στην οποία προέβη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μια νέα αποστολή θαλάσσιων περιπολιών υπό ευρωπαϊκή και όχι αμερικανική ηγεσία θα επιβλέπει στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ την ασφαλή διέλευση δυτικών πλοίων.

Ο κ. Χαντ διευκρίνισε ότι η αποστολή δε θα είναι μέρος της τακτικής «μεγίστης πίεσης» των ΗΠΑ διότι το Λονδίνο επιθυμεί τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ.

Είπε επίσης ότι έχει αυξηθεί η βαθμίδα του συναγερμού ασφαλείας για τα βρετανικά εμπορικά πλοία στην περιοχή, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταπλεύσει στην περιοχή του Κόλπου βρετανικό καταδρομικό προς αντικατάσταση άλλου πολεμικού πλοίου και ότι όλα τα βρετανικά εμπορικά πλοία θα πρέπει να ειδοποιούν για την πορεία τους ώστε να υπάρχει παρακολούθησή τους από πολεμικά πλοία.

«Δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση με το Ιράν», τόνισε ο κ. Χαντ, αλλά πρόσθεσε ότι αν η Τεχεράνη δε συμμορφωθεί θα πρέπει να αποδεχθεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία της Δύσης στην περιοχή.