You are here

Ενισχύονται οι σχέσεις με την Αίγυπτο

31/07/2019 17:19

Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς κυρίως στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου σε συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αιγύπτιος Υπουργός Σάμεχ Σούκρι στην Κύπρο.

«Ελπίζω η επίσκεψή μου να αποτελέσει ένα άλλο σημαντικό βήμα στις κοινές μας προσπάθειες για την περαιτέρω εδραίωση των πολύ ιδιαίτερων και στενών δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, συζητήσαμε τρόπους για ενίσχυση της πολιτικής μας συνεργασίας και ενδυνάμωσης της συνεχιζόμενης συνεργασίας σε διάφορα πεδία της οικονομίας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας», είπε ο Αιγύπτιος Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη και η μελλοντική εκμετάλλευση σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσαν νέα ώθηση στην ισχυρή εταιρική σχέση των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα την δεύτερη υπουργική του σύνοδο θα ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας και συντονισμού με την Κύπρο και άλλες χώρες στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο  Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της σημασίας που αποδίδουν η Κύπρος και η Αίγυπτος στην «ταχέως εξελισσόμενη συνεργασία μας και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και τη συνεργασία μας σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο. Οι συζητήσεις μας αντικατοπτρίζουν επίσης την κοινή μας προσέγγιση σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».