You are here

Επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του ιού Δ. Νείλου στη Λευκωσία

05/08/2019 12:27

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Λευκωσία ανακοίνωσαν σήμερα οι ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας του υπουργείου υγείας.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του το υπουργείο υγείας αναφέρει ότι μέχρι και σήμερα, 5 Αυγούστου 2019,έχουν καταγραφεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας.

Επίσης, οι ιατρικές Υπηρεσίες έχουν λάβει γνώση για αύξηση των κρουσμάτων στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Οι ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και προτρέπουν το κοινό όπως ακολουθεί τα προληπτικά ατομικά μέτρα και μέτρα προστασίας στο σπίτι, τα οποία συνίστανται στα ακόλουθα και αφορούν κατά κύριο λόγο την προστασία από τα κουνούπια:

  • Φορεί κατάλληλα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
  • Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντομοαπωθητικό όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, picaridin, IR3535 ή αιθέρια έλαια ευκαλύπτου διαρκούν περισσότερο. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους, ενώ εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη κάτω των δύο μηνών και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.
  • Λαμβάνει μέτρα προστασίας στο σπίτι όπως:
    • Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες.
    • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
    • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
    • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσκολεύει την προσέγγιση των εντόμων.
    • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
    • Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες.
    • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
    • Χρήση εντομοκτόνων. Περιέχουν πυρεθροειδή (π.χ. περμεθρίνη). Υπάρχουν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
    • Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση ή διόρθωση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν νερό.
    • Κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
    • Αν υπάρχει στο σπίτι πισίνα ή σιντριβάνι τότε γίνεται καθημερινή ενεργοποίηση των φίλτρων καθαρισμού για απομάκρυνση αυγών και προνυμφών κουνουπιών.

Οι ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, λόγω του ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά χρειάζεται ενδιάμεσος διαβιβαστής, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το κουνούπι.

Σημειώνεται και πάλι ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και παίρνονται όλα τα απαραίτητα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση ύποπτου περιστατικού για λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου πρέπει να ενημερώνεται η μονάδα επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων των ΙΥ&ΥΔΥ στο τηλέφωνο 22 605 601 ή με φαξ στο 22 605 491.