You are here

Κάλεσμα στη βουλή για τίτλους ιδιοκτησίας

21/08/2019 14:52

Το συμβούλιο εγγραφής κτηματομεσιτών καλεί τη βουλή να αναλάβει δράση για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των εγκλωβισμένων τίτλων ιδιοκτησίας.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου Μαρίνος Κυναιγείρου αναφέρει σε δήλωσή του ότι η έκδοση του τίτλου ιδιοκτησίας, μετά την αγορά ακινήτου, είναι το πλέον απαραίτητο στοιχείο για να μπορεί ο αγοραστής να έχει δικαιωματικά και με τον νόμο τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο στην περιουσία του.

«Είναι γεγονός, ότι πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, οικοπέδων ή σπιτιών αν και νομίζουν ότι τους ανήκει η περιουσίας τους και την έχουν αγοράσει με τον τίτλο ιδιοκτησίας αλλά δεν το έχουν μεταβιβάσει στο όνομα τους, θα βρεθούν προ εκπλήξεως όταν προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν ή να προχωρήσουν σε πώληση», αναφέρει.

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου λοιπόν και καλώ την πολιτεία να δράσει και να δώσει αναγκαστική λύση ή να βάλει ασφαλιστικές ρήτρες προκειμένου να γίνεται άμεση μεταβίβαση του τίτλου, μετά την αγοραπωλησία», υπογραμμίζει. 

Πρέπει δηλαδή, από την ημέρα που εκδίδεται ο τίτλος ιδιοκτησίας, η περιουσία να είναι αποκλειστικά δεσμευμένη και να μεταβιβάζεται στον αγοραστή, ο οποίος να είναι δια νόμου, ο μόνος που μπορεί να τον μεταβιβάσει.

«Είναι γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν εκτεθειμένοι στην άγνοια τους καθώς θεωρούν ότι αν εκδοθεί ο τίτλος τότε η περιουσία τους είναι διασφαλισμένη, αντίληψη λανθασμένη καθώς χωρίς τον τίτλο ιδιοκτησίας, δεν έχουν δικαίωμα στην περιουσία τους εάν προκύψουν εμπράγματα βάρη που βαραίνουν το ακίνητο τους, όπως είναι οι υποθήκες και τα MEMO», σημειώνει.

Ενδεικτική είναι μια πρόσφατη περίπτωση, όπου αγοραστής διαμερίσματος, αποφάσισε να το μεταβιβάσει στο παιδί του μετά από αρκετά χρόνια και έμεινε έκπληκτος όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι, καθώς βρήκε εμπόδιο 19 ΜΕΜΟ εκατομμυρίων και υποθήκη χιλιάδων ευρώ.

«Αν και υπάρχει σε εξέλιξη η νομοθετική ρύθμιση εγκλωβισμένων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας που έπεσαν θύματα αφερέγγυων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, ελπίζω και καλώ τη βουλή να εγκύψει στο θέμα και να ψηφιστούν οι ορθές διαδικασίες και να διασφαλίζονται όλες οι πλευρές από μια αγοραπωλησία», τονίζει.