You are here

Τύπος: Διαδικασίες express για μεγάλους επενδυτές

23/08/2019 07:22

Οι υπογραφές που αναμένεται να πέσουν εντός δεκαημέρου για την πώληση της Cyta UK, οι στροφές που ανεβάζουν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι διαδικασίες express για μεγάλους επενδυτές και η εξαμηνιαία έκθεση δημοσιονομικής πολιτικής, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ξεφορτώνονται και τη Cyta UK»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι υπογραφές που αναμένεται να πέσουν εντός δεκαημέρου για την πώληση της Cyta UK.  Όπως αναφέρεται, η πώληση της Cyta UK, της θυγατρικής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, μετά την επίσης επιτυχή πώληση της Cyta Hellas, ολοκληρώνει ουσιαστικά τη στρατηγική που αποφάσισε το ΔΣ της ΑΤΗΚ, για να ξεκαθαρίσει από χρόνιες πληγές, που από τη μία απομυζούσαν σημαντικά κονδύλια από τα κέρδη του οργανισμού τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα πλέον δεν είχαν τον στρατηγικό ρόλο για τον οποίο συστάθηκαν. Η Cyta UK προσέλκυσε το ενδιαφέρον τριών αγοραστών – επενδυτών, που κρίθηκαν ότι πληρούσαν τα κριτήρια που έθεσε ο οργανισμός, οι οποίοι υπέβαλαν τις προτάσεις τους. Αφού κατέληξαν σε ένα εκ των προσφοροδοτών, ακολούθησαν το τελευταίο διάστημα οι τελικές διαπραγματεύσεις και στην ουσία έχουν συμφωνηθεί όλες οι σημαντικές πτυχές της πώλησης.

 «Στο φουλ το πρόγραμμα των εκποιήσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι στροφές που ανεβάζουν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Όπως σημειώνεται, μετά τον Δεκαπενταύγουστο και σχεδόν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου υπάρχουν συνεχώς δημοσιεύσεις για ακίνητα που η αξία τους είναι κοντά στα €75 εκ. Στα ακίνητα περιλαμβάνονται διαμερίσματα, κατοικίες, οικόπεδα και χωράφια. Στην επαρχία Λευκωσίας, στην περιοχή Άγιος Δομέτιος, αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό οικόπεδο 914 τ.μ. στην τιμή €1,87 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η ανάπτυξη φέρνει θέσεις εργασίας
  • Αυξήθηκαν κατά €54,2 εκ. οι κρατικές εγγυήσεις
  • Καθολική εφαρμογή νόμου για πώληση δανείων
  • Τα συν και τα πλην – Η εικόνα της Κύπρου μέσα από τον φακό των δεικτών της ανταγωνιστικότητας

Πολίτης

 «Διαδικασίες express για μεγάλους επενδυτές»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι ο περί διευκόλυνσης των επενδύσεων νόμου τους 2019 που αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο νόμος, σημειώνεται, έρχεται να επιταχύνει ουσιαστικά τις διαδικασίες υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων. Όπως αναφέρεται, εισάγεται και ασφαλιστική δικλίδα για τους επενδυτές ώστε να είναι βέβαιοι ότι η αδειοδότηση θα είναι πράγματι ταχεία. Συγκεκριμένα, η αρμοδιότητα της έκδοσης άδειας μεταφέρεται στο υπουργικό αν δεν τηρούνται τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.

 «Ισχυρά πλεονάσματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η εξαμηνιαία έκθεση δημοσιονομικής πολιτικής την οποία παρουσίασε ο υπουργός οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη. Η εξαμηνιαία επισκόπηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων και προοπτικών επιβεβαιώνει την ισχυρή δημοσιονομική απόδοση, με τη χώρα να εξακολουθεί να παράγει υψηλά πλεονάσματα. Η εξαμηνιαία έκθεση προβλέπει για το 2019 πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα – μαμούθ της τάξης του 5,3% του ΑΕΠ, πέραν του €1,1 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανάπτυξη 3,3% το 2019
  • Η ΕΚΤ χαλάρωσε τα γκέμια για τα μη εξυπηρετούμενα
  • Αυστηρός ο Μακρόν – Έθεσε τον Μπόρις Τζόνσον ενώπιον των ευθυνών του
  • Ελάτε να επενδύσετε – Πρόσκληση Μητσοτάκη σε γάλλους επιχειρηματίες

Χαραυγή

 «Αναθεώρηση προσδοκιών ΕΚΤ για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τραπεζών»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να αναθεωρήσει τις εποπτικές προσδοκίες της όσον αφορά τον σχηματισμό προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα για νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα οι οποίες προσδιορίζονται στο «συμπλήρωμα του εγγράφου κατευθύνσεων της ΕΚΤ προς τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτυπώνουν τις αλλαγές που επήλθαν τον τελευταίο χρόνο στο επιτοκιακό περιβάλλον με την ουσιαστική μείωση των επιτοκίων, που δείχνουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ψίχουλα για την τοποθέτηση χρημάτων σε τράπεζες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πανηγυρίζουν μια από τις μεγαλύτερες νίκες τους οι τράπεζες των ΗΠΑ
  • Νέα μελέτη του Bloomberg επαινεί την αιγυπτιακή οικονομία
  • Πειρατεία προσωπικών δεδομένων κατά πελατών της Mastercard
  • O νέος πρόεδρος της ΔΕΗ ετοιμάζει το έδαφος για αυξήσεις

Αλήθεια

 «Σε πορεία βιωσιμότητας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα προβλήματα της οικονομίας που φαίνεται ένα-ένα να επιλύονται από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανεργία αποτελούσε ένα από τα βασικά αγκάθια που κληροδότησε η οικονομική κρίση και πλέον όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις των αρμοδίων, το 2020 το πρόβλημα θα έχει καταπολεμηθεί αφού θα ισχύουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι κρίσιμοι για την πορεία του κυπριακού τουρισμού τόσο φέτος όσο και για του χρόνου θεωρούνται οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΤΑΝΚΕΡ – Η Λευκωσία σε προληπτικό συναγερμό για να αποφύγει προβλήματα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ EXPRESS ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ – Μηχανισμό ταχείας αδειοδότησης φέρνει ο νέος επενδυτικός νόμος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΞΕΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗ CYTA UK – Συμφωνία για πώληση και υπογραφές εντός δεκαημέρου για τη θυγατρική στη Βρετανία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΚΑΛΕΙ Ο ΣΙΜΟΣ