You are here

Τα αντίποινα της Κίνας ρίχνουν τη Wall Street

23/08/2019 16:57

Φόρους σε αμερικανικά προϊόντα αξίας $75 δισ. από την 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το Πεκίνο, απαντώντας στους δασμούς του Τραμπ. Βουτιά 3% για το αργό. Τα φώτα στρέφονται στο Jackson Hole και την ομιλία Πάουελ.

Η επιβολή νέων δασμών από την Κίνα σε αμερικανικά προϊόνταοδηγούν τη Wall Street σε αρνητικό έδαφος. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,45%, στις 26.134 μονάδες, ο S&P 500επίσης και φτάνει στις 2.909 μονάδες, ενώ ο Nasdaq με πτώση κατά 0,55%, βρίσκεται στις 7.947 μονάδες.

Φόρους σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων αποκάλυψε το Πεκίνο την Παρασκευή, σε μία τελευταία ένδειξη κορύφωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου με δήλωσή του ενημερώνει ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 5% ή 10% σε 5.078 προϊόντα που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνουν αγροτικά προϊόντα, πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα.

Οι δασμοί σε κάποια προϊόντα θα επιβληθούν την 1η Σεπτεμβρίου και στα υπόλοιπα στις 15 Δεκεμβρίου.

Το Πεκίνο θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα κατά των ΗΠΑ, σε αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας $300 δισ., είχε προειδοποιήσει νωρίτερα με ανάρτηση του στο Twitter ο αρχισυντάκτης των Global Times, Hu Xijin.

«Σύντομα θα αποκαλύψει ένα σχέδιο επιβολής δασμών ως αντίποινα σε συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα. Η Κίνα έχει πολεμοφόδια για να παλέψει. Η πλευρά των ΗΠΑ θα πονέσει», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Οι traders θα προσπαθήσουν να εξάγουν κάποια συμπεράσματα για το πώς θα κινηθεί η κεντρική τράπεζα όσον αφορά τις μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλλας, Robert Kaplan, δήλωσε στο CNBC ότι θα ήθελε να αποφευχθεί μία μείωση τον Σεπτέμβριο, αλλά ότι έχει ωστόσο «ανοιχτό μυαλό».

Tα πιο χαμηλά επιτόκια θα βοηθούσαν στην επίτευξη του στόχου όσον αφορά τον πληθωρισμό, δηλώνει ο πρόεδρος της Fed του St. Louis. Μιλώντας στο CNBC, ο James Bullard υπογράμμισε ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να πηγαίνει καλά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, λόγω του σήματος για ύφεση που στέλνει η αγορά ομολόγων, σημειώνει χαρακτηριστικά. «Η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται. Αυτό δεν είναι καλό», είπε στον Steve Liesman.

Παράλληλα, το Σάββατο ξεκινάει η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 7, στη Γαλλία, στην οποία θα συναντηθούν οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3% στα 53,82 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury υποχωρεί 3,4 μονάδες βάσης, στο 1,60%, ενώ του 2ετούς με πτώση κατά 2,3 μονάδες βάσης, διαμορφώνεται στο 1,58%.

Πηγή: Euro2day