You are here

Τη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Άμυνας και Διαστήματος, επιβεβαίωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

10/09/2019 14:57

Στην επιβεβαίωση της δημιουργίας μιας γενικής διεύθυνσης "Άμυνας και Διαστήματος", υπό την Γαλλίδα Επίτροπο Γκουγιάρντ, προχώρησε η εκλεγείσα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος εξήγησε ότι, παρότι το ΝΑΤΟ "θα παραμείνει η αμυντική συλλογική συμμαχία" και η ΕΕ "δεν θα μετατραπεί σε στρατιωτική συμμαχία", τα Κράτη Μέλη πρέπει να προχωρήσουν στην "διαλειτουργικότητα" των οπλικών τους συστημάτων, όπως έχει υποδείξει και το ΝΑΤΟ, και στην κοινή απόκτηση εξοπλισμών (δημόσιες συμβάσεις). Σημείωσε  δε ότι υπό αυτή την έννοια  θα υπάρξει και διάχυση θετικών συνεπειών και σε πολιτικές εφαρμογές μέσω των στρατιωτικών επενδύσεων, υπενθυμίζοντας τη δημιουργία και την ύπαρξη του γεωγραφικού συστήματος προσδιορισμού GPS.

Eπιπλέον η επόμενη Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη "να αναμορφώσουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου", για το άσυλο, όπως είπε και ξεκαθάρισε ότι αυτό αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης καθώς "δεν μπορεί η γεωγραφική θέση να καθορίζει το τι υπόκειται κάθε χώρα σε σχέση με τις αφίξεις".

Σε σχέση με το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση, τμήμα του οποίου επιτηρεί ο Μ.Σχοινάς διευκρίνισε ότι "υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο από κάτω, κάθε τίτλος (επιτρόπου) είναι ένα κεφάλαιο από τις πολιτικές μας προτεραιότητες".

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Πρόεδρος διευκρίνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για το ύψος των ποσών που έχουν εκταμιευθεί για το προσφυγικό και σημείωσε ότι τα ποσά που αναφέρει η τουρκική πλευρά είναι "πολύ μικρά" και πρέπει να υπάρξει λογιστικός έλεγχος (audit) για το τι πραγματικά συμβαίνει. Κατέληξε δέ λέγοντας ότι "αυτά αφορούν το τι έχουμε ως εδώ και για το μέλλον θα δούμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΥΠΕ