You are here

Δάνεια του ΔΝΤ και επενδύσεις ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα

11/09/2019 10:48

Δύο μέρες πριν από την επίσημη κατάθεση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης του αιτήματος για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ στο Eurogroup της Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Μετά την άρση των capital controls πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση θέλει να κάνει ένα ακόμα βήμα στον δρόμο προς την «κανονικότητα», εξοικονομώντας περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τα κρατικά ταμεία. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, παρατηρώντας ότι «τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά» και προσδιορίζοντας ως στόχο της κυβέρνησης η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα το ταχύτερο δυνατό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι άμεσα θα είναι δυνατή η αποπληρωμή των δανείων με επιτόκιο άνω του 5%, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού με επιτόκια χαμηλότερα του 2%, εξαιτίας -όπως υποστηρίζουν- της ανάκτησης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτής της εικόνας, το πρωθυπουργικό επιτελείο βάζει στην κορυφή της ατζέντας όλες τις οικονομικές πτυχές του εφαρμοζόμενου προγράμματος, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, λόγου χάρη, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολιτική σταθερότητα και στο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ. Εξέφρασε την προσδοκία μεγαλύτερης συμμετοχής της EBRD στην ανάκαμψη των επενδύσεων και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα, στα οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει η Τράπεζα. Με ικανοποίηση άκουσε παράλληλα τον κ. Τσακραμπάρτι να τον ενημερώνει πως η Τράπεζα έκανε πρόσφατα εσωτερική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και εξετάζει σημαντικές επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό, στη ΔEH, στα ΕΛΠΕΕΛΠΕ -2,90%, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις ιδιωτικοποιήσεις και στη διαχείριση απορριμμάτων.

Αποκρατικοποιήσεις

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση κινεί γρήγορα τις διαδικασίες, μεταξύ άλλων, για τις αποκρατικοποιήσεις των Δημόσιων Επιχειρήσεων Αερίου (ΔΕΠΑ) και Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τον κ. Μητσοτάκη να σημειώνει πως «είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% του αεροδρομίου που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο».

Όσον αφορά τα ΕΛΠΕΕΛΠΕ -2,90%η δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά ότι η πώλησή τους «θα αποτελέσει τουλάχιστον πολιτικό σκάνδαλο», προκάλεσε την άμεση αντίδραση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. «Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕΕΛΠΕ -2,90% ήταν συμβατική υποχρέωση της χώρας, την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι δύο υπουργοί, συνιστώντας με δόση ειρωνείας στον κ. Παππά να συνεννοείται με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν κάνει δηλώσεις.

Το θέμα των επενδύσεων αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Το έδαφος έχει προετοιμαστεί ήδη, με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και τετ α τετ του του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεδομένο, εξάλλου, θεωρείται το ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ήδη ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο μεγάλης έντασης και αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο.

Πηγή: Euro2day