You are here

Τη δέσμευσή της για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050 μεταφέρει η ΕΕ στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

11/09/2019 14:49

Ανακοίνωση σχετικά με τη δέσμευση της ΕΕ για τη ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα υπό το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου, υιοθέτησε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στην πολυμερή δράση που βασίζεται στην επιστήμη, προετοιμάζονται ενεργά να κοινοποιήσουν μέχρι τις αρχές του 2020 μια μακροπρόθεσμη στρατηγική με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, όπως προτείνει η Κομισιόν.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι είναι "η πρώτη μεγάλη οικονομία που θέτει σε εφαρμογή ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στο πλαίσιο της συμφωνίας των Παρισίων και επιτυχώς μεταβαίνει προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050".

Σημειώνεται ότι η κατεύθυνση αυτή έχει και την έγκριση του συνόλου των πολιτών, όπως καταγράφεται στο τελευταίο ειδικό ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύθηκε σήμερα, με το 93% των Ευρωπαίων να θεωρεί την αλλαγή του κλίματος σοβαρότατο πρόβλημα.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο η κλιματική αλλαγή ξεπέρασε τη διεθνή τρομοκρατία θεωρώντας το δεύτερο σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος μετά από φτώχεια, πείνα και έλλειψη πόσιμου νερού.

Καταγράφεται δε ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν αναλάβει προσωπική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει αυξηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σε μέσο όρο σε ολόκληρη την ΕΕ που υπερβαίνει τους εννέα στους δέκα πολίτες (93%).

Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν επίσης ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ανάγκη να ενισχύσουν τους δικούς τους στόχους για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (92%) και να δώσουν περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (84%).

Η ισχυρή πλειοψηφία των Ευρωπαίων (72%) πιστεύει ότι η μείωση των εισαγωγών ενέργειας θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια και το 92% πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στην ενέργεια για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση, Maroš Šefčovič, δήλωσε ότι με τη Συμφωνία των Παρισίων, για πρώτη φορά όλα τα μέρη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές και "τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι μειώσεις θα είναι έγκαιρες ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο από την κλιματική κρίση".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φέρει στη Νέα Υόρκη τον καρπό των εργασιών μας για την Ενεργειακή Ένωση: μια ρεαλιστική προοπτική μιας Ευρώπης ουδέτερης από πλευράς του κλίματος μέχρι το 2050, υποστηριζόμενης από φιλόδοξες πολιτικές που καθορίζονται στη δεσμευτική νομοθεσία", σημείωσε. 

"Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει ότι όλοι οι τομείς συμβάλλουν στη μετάβαση. Στη Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα, ελπίζουμε ότι τα σχέδιά μας θα εμπνεύσουν άλλες χώρες και ελπίζουμε να εμπνευστούν", τόνισε.

Ο Miguel Arias Cañete, Επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια, δήλωσε: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ισχυρή ιστορία να διηγηθεί στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα. Η προσέγγιση της ΕΕ είναι να διασφαλίσουμε ότι η φιλοδοξία για το κλίμα δεν είναι μόνο πρωταρχικοί στόχοι αλλά πραγματική εκπλήρωση των υποσχέσεών μας, διασφάλιση της εκπλήρωσης των στόχων και μείωση των εκπομπών".

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, παρουσίασε το όραμά της για μια ευημερούσα, σύγχρονη, ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία το Νοέμβριο του 2018 και η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών ενέκρινε αυτό το όραμα τον Ιούνιο του 2019.

ΚΥΠΕ