You are here

Moneyval: Η Μάλτα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος

12/09/2019 12:13

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο οργανισμός MONEYVAL κατά του ξεπλύματος χρημάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλεί τις αρχές της Μάλτας να ενισχύσουν την πρακτική εφαρμογή των μέτρων τους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
 
Η MONEYVAL αναγνωρίζει ότι οι αρχές έχουν καταδείξει την ευρεία κατανόηση των τρωτών σημείων στο σύστημα, αλλά φαίνεται ότι πολλοί σημαντικοί παράγοντες - ιδίως τα βασικά αδικήματα, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τα νομικά πρόσωπα και οι ρυθμίσεις, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η χρήση μετρητών – δεν μπορεί να αναλυθούν ή να κατανοηθούν ανεπαρκώς.
 
Όπως σημειώνεται, η Μονάδα Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών θεωρείται σημαντική πηγή χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για την Αστυνομία στη Μάλτα αλλά οι πληροφορίες της χρησιμοποιούνται μόνο σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων.
 
Η έκθεση θεωρεί ότι η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες διερευνάται κυρίως μαζί με το κύριο αδίκημα στο οποίο επικεντρώνεται η έρευνα. Οι περιορισμένοι πόροι, τόσο ανθρώπινοι όσο και οικονομικοί, επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα της Μάλτας να αντιμετωπίσει  αποτελεσματικά αυτό το αδίκημα. Οι έρευνες και οι διώξεις δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με το προφίλ κινδύνου της χώρας.
 
Η έκθεση εκφράζει τις ανησυχίες ότι οι αρχές επιβολής του νόμου δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά και έγκαιρα υποθέσεις υψηλού επιπέδου και σύνθετης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με οικονομικά εγκλήματα, δωροδοκία και δωροδοκία.
 
Απαιτούνται επίσης θεμελιώδεις βελτιώσεις όσον αφορά τη δήμευση των προϊόντων εγκλήματος από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τα συναφή αδικήματα βασικής μορφής.
 
Ενώ η Μάλτα διαθέτει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η έκθεση επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί λίγες έρευνες οι οποίες δεν οδήγησαν σε δίωξη ή καταδίκη.
 
Αν και σημειώνει πρόσφατη πρόοδο, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δράσεις που αναλαμβάνουν οι αρχές δεν είναι πλήρως σύμφωνες με την έκθεση της χώρας σε πιθανούς κινδύνους χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

ΚΥΠΕ