You are here

Συνεργασία ΟΧΣ με 16 συμβούλους για Εστία

12/09/2019 15:52

Συμφωνία συνεργασίας με συνολικά 16 Συμβούλους σε όλες τις επαρχίες για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πελάτες του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) για τη συμπλήρωση αίτησης συμμετοχής στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, υπογράφει την άλλη εβδομάδα ο Οργανισμός.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου είπε ότι κατακυρώθηκαν 16 από τις προσφορές που υποβλήθηκαν ύστερα από σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Οργανισμός και «θα προχωρήσουμε την άλλη εβδομάδα σε υπογραφή συμφωνίας  για να αναλάβουν καθήκοντα», προσθέτοντας ότι οι έξι σύμβουλοι θα είναι για την Λευκωσία, οι πέντε για τις πόλεις Λεμεσό και Πάφο και οι υπόλοιποι πέντε για τις πόλεις Λάρνακα και Αμμόχωστο. Σημείωσε ότι οι σύμβουλοι είναι ελεγκτές, λογιστές, νομικοί και σύμβουλοι αφερεγγυότητας.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο ΟΧΣ ετοιμάζει επιστολή που θα αποσταλεί στους δανειολήπτες με Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) που πληρούν τα κριτήρια του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ και τους οποίους θα ενημερώνει για τη συνεργασία του Οργανισμού με τους Συμβούλους.

«Εφόσον οι δανειολήπτες κρίνουν ότι χρειάζονται βοήθεια για την ετοιμασία της αίτησης τους θα μπορούν να αποταθούν στους Συμβούλους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι την αμοιβή του Συμβούλου, η οποία ανέρχεται στα €300 συν ΦΠΑ, θα καταβάλλει ο ΟΧΣ και θα χρεώνει το δάνειο.

Αναφορικά με τον αριθμό αιτήσεων για το ΕΣΤΙΑ που παρέλαβε ο ΟΧΣ, ο κ. Γεωργίου, αφού σημείωσε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από δανειολήπτες, είπε ότι ο Οργανισμός έδωσε μέχρι σήμερα 150 έντυπα αιτήσεων, αλλά μόλις μία αίτηση έχει υποβληθεί.

Διαγωνισμός για πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ

Επίσης, ο ΓΔ του ΟΧΣ είπε ότι προχωρεί η ετοιμασία εγγράφων προσφοράς για την κήρυξη την ερχόμενη εβδομάδα διαγωνισμού για ανάθεση σε εξωτερικές πλατφόρμες την διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων του Οργανισμού που δεν εμπίπτουν στο ΕΣΤΙΑ, τα οποία ανέρχονται περίπου στα €70 εκατομμύρια. 

Σημείωσε ότι στην πλατφόρμα ή τις πλατφόρμες που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό προσφορών θα σταλούν στο μέλλον και δάνεια που δεν εμπίπτουν στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, προσθέτοντας ότι με τη λήξη του Σχεδίου Εστία όσοι δανειολήπτες δεν ενδιαφερθούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο και δεν έχουν προβεί σε άλλες διευθετήσεις για ρύθμιση του δανείου τους, τα δάνεια τους θα ανατεθούν στις πλατφόρμες διαχείρισης δανείων.

ΜΕΔ με εξασφαλίσεις κρατική γη

Επιπλέον, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει και το χαρτοφυλάκιο του ΟΧΣ με ΜΕΔ που αφορά τόσο δάνεια που παραχωρήθηκαν με κρατικά κεφάλαια και καλύπτουν το «Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο» και το «Ειδικό Στεγαστικό Σχέδιο» της Κυβέρνησης όσο και δάνεια που παραχωρήθηκαν με κεφάλαια του Οργανισμού και έχουν εξασφαλίσεις κρατική γη, η οποία παραχωρήθηκε από το κράτος σε φτωχές οικογένειες, προσθέτοντας ότι συνολικά αυτού του είδους τα ΜΕΔ ανέρχονται σχεδόν στα €140 εκ. (€100 εκ. με κεφάλαια του ΟΧΣ και περίπου €40 εκ. με κρατικά κεφάλαια).

«Για αυτές τις κατηγορίες δανειοληπτών οι οποίοι δεν καλύπτονται από το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ αναμένουμε από το κράτος ανάλογο Σχέδιο με αυτό του ΕΣΤΙΑ», υπογράμμισε.

Αναφορικά με όσους υποβάλλουν αίτηση με το όποιο κρατικό Σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή αλλά κριθούν μη βιώσιμοι, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «το κράτος πρέπει να προβληματιστεί κατά πόσον θα προβεί σε άλλες διευθετήσεις για διευκόλυνση αυτών των δανειοληπτών για να προστατευτεί η κύρια κατοικία τους».